Zürih merkezli Gıda Ambalajı Forumu Vakfı’ndan Dr. Birgit Geueke ve ekibi tarafından yapılan araştırma, insan vücudunda çok sayıda ambalaj kimyasalı bulunduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, daha önce plastik, kağıt, cam, metal ve diğer malzemelerden yapılmış ambalajlardan gıdalara geçen 14 bin gıda temas kimyasalını “FCC” olarak kategorize etmişti. Bunlar aynı zamanda gıda yapımının diğer kısımları olan taşıma bantlarından veya mutfak gereçlerinden de geçebiliyor.
‘Endişe verici’
Dr. Geueke ve ekibi de insan örneklerindeki kimyasalları izleyen mevcut biyo izleme veri tabanlarında bu kimyasalları aradılar. Araştırmacılar çalışma sonunda insan vücudunda 3.601 adet ambalaj kimyasalı buldular. İnsan vücudunda sadece birkaç yüz FCC bulacaklarını düşünen ekip, bilinen tüm FCC’lerin dörtte biri olan 3.601 ile karşılaşınca şaşırdı. Dr. Geueke, “Bu kimyasalların en az 100’ü insan sağlığı açısından yüksek düzeyde endişe verici. Bunlar arasında PFAS ve bisfenol A gibi kimyasal bileşikler de var” dedi.
‘Teması azaltın’
Araştırmayı yapan İsviçreli Dr. Birgit Geueke, “Söz konusu kimyasallar insan vücuduna ambalajların dışında başka kaynaklardan da geçmiş olabilir ama mümkünse ambalajlarla teması azaltın” dedi. Risk açısından vücuttaki herhangi bir kimyasalın miktarının önemli olduğuna dikkat çeken Geueke, “Ama unutulmamalı ki bu kimyasallar birbiriyle etkileşime girebilir. Nitekim tek bir numunede 30 kadar farklı PFAS (sonsuz kimyasal) vardı. Mümkün olduğunca ambalajla temas süresini azaltın ve ambalajlı yiyecekleri ısıtmayın” uyarısında bulundu.