1973’te Avrupa Birliği’ne (AB) üye olan İngiltere, 31 Ocak 2020’de bloktan ayrıldı.
Ülkede düzenlenen referandum sonucu böyle bir adım atıldı.
Ancak İngiltere’de yapılan son araştırma, halkın büyük bir kesiminin yeniden AB’ye dönmeyi istediğini gösteriyor.
Yüzde 65’in gözü, yeni referandumda
Sonuçları Independent tarafından paylaşılan araştırma, tekrar referandum düzenlenmesini savunanların oranının geçen yıl yüzde 55’ten bu yıl yüzde 65’e yükseldiğini ortaya koydu.
Araştırmadan çıkan sonuçlara arasında, İngiliz ekonomisinin, İngiltere’nin küresel etkisinin ve kendi sınırlarını kontrol etme kabiliyetinin kötü bir hal aldığına dair görüşler var. Konuya ilişkin şu değerlendirmeye yer verildi:
AB’de olmanın ülkenin mevcut ekonomik sorunlarından herhangi birini çözeceğini hayal etmek zor ama algılar önemli. Brexit’in kendi sınırlarımızın kontrolünü zorlaştırdığı algısı, ayrılmayı oylayan herkese vaat edilen kontrolün geri alınması değil.
Yüzde 54: Brexit yanlış karardı
Aynı anket ayrıca, geçen yıl yüzde 46 olan Brexit’in yanlış karar olduğunu söyleyenlerin oranının yüzde 54’e çıktığını söylüyor.
Anket, seçmenlerin çoğunluğunun AB’den ayrılmanın birçok şeyi daha da kötüleştirdiğini düşündüğünü öne sürmekle kalmıyor, aynı zamanda böyle düşünenlerin yüzdesinin geçen yıl birçok alanda arttığını gösteriyor.
İngilizlere göre, AB’den ayrılık ekonomiyi kötüleştirdi
AB’den ayrılmanın ekonomiyi daha kötü hale getirdiğini düşünenlerin oranı yüzde 44’ten yüzde 56’ya yükseldi.
İngiltere’nin küresel nüfuzunun AB’den ayrıldıktan sonra kötüleştiğini düşünenlerin oranı da yüzde 39’dan yüzde 50’ye çıktı.