DIŞ HABERLER – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yapacağı ve pek çok diplomatik temasta bulunacağı New York’taki BM Genel Kurulu öncesi İngiliz Financial Times gazetesinde dikkat çeken bir yazı yer aldı. Okurlarının karşısına “Türkiye, G20’nin Hindistan-Ortadoğu ticaret koridoru planına alternatif için bastırıyor” başlığıyla çıkan gazete Ankara’nın planını yazdı.
YENİ ULAŞIM ROTASI
Gazete, Türkiye’nin planladığı “Kalkınma Yolu Projesi” için bölgesel ortaklarıyla “yoğun görüşmelerde” bulunduğunu ve Asya’dan Avrupa’ya giden mallar için bir ulaşım rotası olarak “tarihi rolünü” güçlendirmeyi amaçladığını yazdı.
“TÜRKİYE’SİZ KORİDOR OLMAZ”
Erdoğan’ın G20 sonrası yaptığı “Türkiye’siz koridor olamaz” ifadelerine yer veren gazetedeki analizde, “Türkiye, yüzyıllar öncesine, İpek Yolu’na kadar uzanan tarihiyle Doğu ile Batı arasında bir köprü olma şeklindeki geleneksel rolünü vurgulamaya hevesli” denildi.
1200 KİLOMETRELİK HAT
Proje, 1.200 kilometrelik demiryolu ve karayoluyla Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Fav Limanı’na bağlayacak. Basra-Nasiriye-Necef-Kerbela-Bağdat-Samarra ve Musul üzerinden Türkiye’ye girecek mallar, Mersin Limanı’na ulaştırılacak.
G20’DE İMZALANAN ANLAŞMA
Hindistan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nde, Hindistan’ı Orta Doğu ve Avrupa’ya bağlayacak ticaretin artırılmasına, enerji kaynaklarının sağlanmasına ve dijital bağlantının geliştirilmesine yardımcı olacak bir demir yolu ve denizcilik projesi olan IMEC’e yönelik Hindistan, ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Fransa, Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği arasında Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.
“BÖLGEMİZDE TÜRKİYE’NİN DAHİL OLMADIĞI ENERJİ VE ULAŞTIRMA KORİDORLARININ ETKİN VE SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin dahil olmadığı enerji ve ulaştırma koridorlarının etkin ve sürdürülebilir olmasının mümkün olmayacağını söyledi.
Fidan “Türkiye, jeo-politik ve jeo-ekonomik düzlemlerin merkezi konumda olan, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde istikrar, refah ve güvenlik üreten bir devlet durumundadır. Çok taraflı platformlarda öncü rol oynayan, uluslararası ekonomik sistemdeki aksaklıklara karşı adil, insan odaklı politika ve girişimler sürdüren bir ülkeyiz. Sadece, son G-20 Liderler Zirvesine bakmak bile, Türkiye’nin uluslararası rolünü anlamak bakımından yeterli olacaktır. Zirve’de Türkiye’nin Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamındaki çabalarıyla barış ve gıda güvenliğine; Sıfır Atık girişimiyle çevre sorunlarıyla mücadeleye katkıları takdir edildi. Sürdürülebilir kalkınma ve refah ortamını tehdit eden terörizm ve düzensiz göç gibi konularda Zirve bildirgesine güçlü yazımların girmesini sağladık.
Bildiğiniz üzere G-20 Zirvesi, uluslararası ulaştırma koridorları bakımından da bazı yeni fikirlere sahne oldu. Biz, üç kıtanın buluştuğu bir noktada, işbirliğini teşvik eden her plana açık olduk. Ancak şu bilinmelidir ki bölgemizde Türkiye’nin dahil olmadığı enerji ve ulaştırma koridorlarının etkin ve sürdürülebilir olması mümkün değildir. Bu da rasyonel hesaplamalarla her zaman öne çıkıyor.Türk dünyasını Avrupa’ya bağlayan Hazar Geçişli Orta Koridor ve Irak üzerinden geçecek Kalkınma Yolu, Türkiye’nin bağlantısallık açısından merkezi rolünü ortaya koymaktadır. Ukrayna Savaşı ve Covid-19 salgını gibi küresel ve jeopolitik ortamı derin bir şekilde etkileyen gelişmeler, Orta Koridor’un güvenilir bir alternatif rota olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımız G20 Zirvesi’nde ifade ettiler: Orta Doğu’da refah ve istikrar için büyük önem arz eden Kalkınma Yolu projesinde birkaç ay içerisinde uygulama safhasına geçmeyi ümit ediyoruz” diye konuştu.