SEZER ÖNSAL Ankara – Türk mühendislerince tasarlanan STM500 isimli küçük boyutlu denizaltı projesine yoğunlaştıklarını söyleyen Güleryüz savaş denizaltısı mukavim teknesinin Türkiye’de ilk defa sivil sanayide üretileceğine dikkati çekti, ürünün önemli bir ihracat potansiyeli taşıdığını vurguladı.
‘Kamikaze İHA’
Güleryüz, savaş gemileri başta olmak üzere, “kamikaze İHA” olarak bilinen taktik mini üretiminde; gözcü İHA TOGAN ve mühimmat bırakan İHA BOYGA’yı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hizmetine sunduklarını hatırlattı. 2022 yılında NATO’ya yazılım alanlarında yeni ihracatlar gerçekleştirdiklerini ifade eden Güleryüz, “Türk Ticaret Zinciri Ar-Ge Projesi’nin ilk fazını tamamladık” dedi. Güleryüz, STM’nin 2023 yılında mini İHA sistemlerinde ve siber güvenlik-bilişim alanlarında proje hedeflerine devam edeceğini, özellikle; Asya Pasifik, Güney Afrika, Türki Cumhuriyetlerdeki pazar alanlarını genişleterek büyümek istediklerini söyledi. Güleryüz, 2023 hedeflerinin cirolarının yüzde 50’den fazlasını ihracattan karşılamak olduğunun altını çizdi.
TCG İSTANBUL
Cumhuriyetin 100’üncü yılında güvenlik güçlerini yenilikçi ve milli platformlarla donatmayı sürdüreceklerini belerten Güleryüz şöyle devam etti: “Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’u (F-515) tasarlayan ve ana yüklenicisi olarak, gemiyi en az yüzde 75 oranında yerlilik oranıyla, 2023 yılında donanmamıza teslim edeceğiz. Yapısı itibarıyla ADA sınıfı korvetlerden farklı bir yere sahip olan İstanbul Fırkateyni, üzerinde taşıyacağı silah elektronik sistemlerinde, büyük oranda yerli üretim sistemlerin kullanılması nedeniyle büyük önem taşırken, hava güdümlü mermi bulundurma ve fırlatabilme kabiliyeti ile de farklılaşıyor.”
Özgür Güleryüz, STM’nin 2023 yılı hedeflerini anlattı.
STM500’ye yoğun ilgi
Türk mühendislerince tasarlanan STM500 isimli küçük boyutlu denizaltı projesine yoğunlaştıklarını vurgulayan Güleryüz, savaş denizaltısı mukavim teknesinin Türkiye’de ilk defa sivil sanayide üretileceğine dikkati çekti. STM500’e dünyanın farklı coğrafyalarından yoğun ilgi olduğunu söyleyen Güleryüz, bu projenin Türkiye adına önemli bir ihracat potansiyeli taşıdığını söyledi. Güleryüz ayrıca ilki 2022’nin başında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilen Lojistik Destek Gemisi TCG GÜNGÖR DURMUŞ (A-574)’un ardından ikinci gemi Üsteğmen Arif Ekmekçi’nin de 2024’te Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edilmesi için çalışmaların aralıksız şekilde devam ettiğini bildirdi.
İHA’lar güçleniyor
STM’nin bir başka 2023 hedefinin de, Türkiye’nin ilk Milli Vurucu İHA’sı KARGU’nun farklı faydalı yük versiyonlarını hayata geçirmek olduğunu belirten Güleryüz, “KARGU’muz 5 yıldır TSK envanterinde. KARGU’yu 10’a yakın ülkeye ihraç ettik. KARGU’ya RF Arayıcı Başlık ve zırh delici mühimmat entegrasyonumuz devam ediyor” dedi.