‘İklim krizi’nde yeni medya dili

Gökhan Karakaş- Yerküreyi tehdit eden en büyük çevre sorunu olan iklim değişikliğiyle ilgili çözüm önerileri İstanbul’da AA tarafından düzenlenen uluslararası forumda tartışıldı. “Çevre ve İklim Krizlerinin Anlatımını Yeniden Şekillendirmek” ana temasıyla gerçekleştirilen forumda, yerli ve yabancı çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve uluslararası kuruluş temsilcisiyle siyasetçi, akademisyen ve gazeteciler bir araya geldi. Çevre ve iklim krizi konusunda yeni bir dil oluşturmak, çevre haberciliğini geliştirmek amacıyla düzenlenen foruma Portekiz’in eski Avrupa İlişkileri Bakanı ve siyaset bilimci Bruno Macaes, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi İcra Direktör Yardımcısı Ovais Sarmad, İtalyan Haber Ajansı ANSA’nın Genel Müdürü Stefano de Alessandri, AP Küresel İklim ve Çevre Editörü Peter Prengaman ve İspanyol Haber Ajansı İklim Direktörü Arturo Larena da katıldı. Forumda, medyanın çevre ve iklim konularında yeni bir dili oluşturmasının önemine dikkat çekilirken uluslararası alanda değer kazanan çevre haberciliği ve bilinci konularına değinildi.

‘El birliğiyle çözülebilir’

Forumun kapanış oturumunda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, çevre sorunlarının çözümünde medyanın apayrı bir rolü ve önemi olduğunu belirterek, “Kitle iletişim araçlarının, insanların duygu ve düşünce dünyaları üzerindeki etkisi gün geçtikçe daha da artıyor. Öyle ki hayatımızın her alanı, medyanın rehberliğiyle şekilleniyor” dedi. İklim değişikliğinin daha çok bilimsel bir çerçevede ele alındığını, bu dilin erişilebilir olmadığına işaret eden Erdoğan, “Aynı şekilde, iklim değişikliği etkilerinin küresel bir ölçekte haberleştirilmesi de insanların konuyla bireysel bir bağ kurmasını engelliyor. Bu konunun yerelleştirilmesi ve yakınlaştırılması, insanların vicdanlarıyla doğrudan konuşabilmek için çok önemli” dedi. 2017’de başlattıkları Sıfır Atık Projesi’nin yurt dışında çok takdir gördüğünü vurgulayan Erdoğan, “İklim değişikliğinin el birliğiyle çözebileceğimiz bir sorun olduğu mesajına sıklıkla vurgu yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yapmamız gereken, istisnasız herkesi iklim değişikliğini tersine çevirmede bir çözüm merkezi olduğuna ikna etmektir” ifadelerini kullandı. 

Erdoğan: 20 yılda tarihi nitelikte adımlar attık

Çevre Forumu’na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bir video ile katıldı. Erdoğan özetle şunları söyledi:

“Sanayileşme, teknolojik ilerlemeler ve insan kaynaklı etkiler çevre üzerinde maalesef çok ciddi tahribat oluşturuyor. Zamanında ve yeterli önlem alınmazsa çevre felaketleri, hava kirliliği, su ve gıda güvenliği ile biyoçeşitliliğin kaybı geri döndürülemez noktalara ulaşacaktır. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ anlayışımız çevrenin korunmasını da içeren geniş bir yaklaşımı ifade ediyor. Sera gazı emisyonu bakımından tarihi sorumluluğumuz yüzde 1’in altında olmasına rağmen iklim ve çevre sorunları ile mücadele, ana gündem maddelerimiz arasında yer alıyor. 20 yılda ülkemizde doğayı ve çevreyi korumak ve iklim değişikliğinin etkilerinin önüne geçmek için tarihi nitelikte adımlar attık. Geçtiğimiz yıl Paris İklim Anlaşması’nı Meclisimizde onaylayarak iklim değişikliği ile mücadelemizde önemli bir ivme yakaladık. Bu konudaki nihai hedefimiz olan 2053 yılında net sıfır emisyona ulaşmak için gerekli tüm adımları atmayı sürdüreceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir