İkinci tur 28 Mayıs’ta

Aslıhan Altay Karataş- Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalışı, dört günlük itiraz sürecinde çok sürpriz bir gelişme yaşanmaması koşuluyla Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) gelen açıklamayla netleşti. Sisteme veri girişi devam eden yurt dışı oylarının sonucu değiştirmeyeceğine dikkat çeken YSK, ikinci tur oylamanın 28 Mayıs pazar günü yapılacağını duyurdu. Dün itibarıyla yurt içi sandıkların tamamı açılırken, kesin olmayan geçici sonuçlara göre Cumhur İttifakı Adayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.51, Millet İttifakı Adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 44.88 oy aldı.

Merakla beklenen açıklama YSK Başkanı Ahmet Yener’den dün öğlen saatlerinde geldi. Kurul üyeleriyle basın toplantısı düzenleyen Yener, Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin kafalardaki soru işaretlerini giderirken, seçimin geçici sonuçlarını da ilan etti.

Olgunlukla sonuçları bekleyen Türk halkına teşekkür ederek söze başlayan Yener, saat 15.15 itibarıyla yurtiçi sandıkların tamamının açıldığını, yurt içi katılım oranının ise yüzde 88.92 olarak gerçekleştiğini söyledi. Yurt dışında seçime katılımın yüzde 52.69 oranında olduğunu ifade eden Yener, “Şu anda yurt dışında veri girişi devam eden 35 bin 874 oy bulunmaktadır. Kesin olmayan geçici sonuçlara göre Sayın Erdoğan’ın yüzde 49.51, Sayın Kılıçdaroğlu’nun yüzde 44.88, Sayın Sinan Oğan’ın yüzde 5.17 ve Sayın Muharrem İnce’nin 0.44 oy aldığı görülmüştür” bilgisini paylaştı.

Kararın gerekçesi

Sisteme girişi süren 35 bin 874 oyun sonucu değiştirmeyeceğine işaret eden Yener, söz konusu oyun tamamının Erdoğan’a verildiğinin kabul edilmesi halinde, Erdoğan’ın oy oranının yüzde 49.54, Kılıçdaroğlu’nun oylarına eklenmesi halinde oy oranının yüzde 44.85 olacağını, dolayısıyla iki adayın da seçilme yeterliliğini kazanamadığını açıkladı. Yener, “Daha önceden ilan edilen seçim takvimine göre 28 Mayıs 2023 Pazar günü ikinci tur seçimlerinin yapılmasına Kurulumuzca karar verilmiştir” dedi.

Sıra değişmeyecek

İlk defa yapılacak 2.tur seçimleri hakkında da bilgi veren Yener, oy pusulalarında sıralamada herhangi bir değişiklik olmayacağını, Erdoğan’ın birinci sırada, Kılıçdaroğlu’nun da ikinci sırada oy pusulasında yer alacağını belirtti. Propaganda döneminin başladığını kaydeden Yener, “İlçe seçim kurullarına ve il seçim kurullarına yapılan itirazların YSK’ca kesin karara bağlanma tarihi ise 18 Mayıs Perşembe günüdür. Bu tarihten sonra 19 Mayıs Cuma günü ise kesin sonuçların ilanına gidilecektir. Kesin sonuçların ilanından sonra yurt dışında oy verme işlemleri başlayacak. Yurt içinde ise 28 Mayıs Pazar günü gerçekleşecektir” diye konuştu. Yener, brinci turda oduğu gibi, adayların radyo televizyon konuşmaları için önce kura çekiminin, akabinde de radyo televizyon konuşmaları gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.

İkinci tur takvimi nasıl işleyecek?

YSK’nın seçim takvimine göre, adayların seçimin ikinci turundaki propaganda dönemi pazartesi itibariyle başladı. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde aday ikamesi için tanınan süre de dün saat 20’de sona erdi. Ayrıca, sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi dün saat 17.00’de sona erdi ve ilçe seçim kurullarınca karara bağlandı. 16 Mayıs’ta (bugün) ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak itiraz süresi saat 17’de son bulacak ve yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak. 17 Mayıs’ta il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ye yapılacak itiraz süresi 17.00’de sona erecek. İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin SEÇSİS’e işlenmesine başlanacak. Yurt dışı ilçe seçim kurulunca, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri yapılacak. İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak.

Kesin sonuçlar 19 Mayıs’ta

YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek. 20 Mayıs’ta gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak. 24 Mayıs’ta yurt dışında oy verme işlemi sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak. 27 Mayıs’ta seçim propaganda dönemi saat 18’de sona erecek. 28 Mayıs’ta yurt içindeki milyonlarca seçmen 13.Cumhurbaşkanını seçmek için tekrar sandığa gidecek.

Oyların çoğunluğunu alan kazanacak

İkinci tur oylamada, birinci turdaki gibi yüzde 50 artı 1 oy şartı aranmayacak. Geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilecek. 29 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi 17’de sona erecek ve yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak. 30 Mayıs’ta ilçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılacak itiraz süreci saat 17’de sona erecek ve en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.

31 Mayıs’ta il seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, YSK’ya yapılacak itiraz süresi sona erecek. 1 Haziran’dai l seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir