Son zamanlarda, dolar kurunun da etkisiyle ülkemizde satılan sıfır akıllı telefonların fiyatları oldukça yükseldi.
Yeni telefonlara yüksek fiyatlar ödemek istemeyen bazı vatandaşlar ikinci el telefonları tercih ediyor, telefoncular ise bazı detaylara dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.
İkinci el telefon ticaretinde dikkat edilmesi gereken detaylar olduğunu söyleyen telefoncular, kutusuz ve faturasız cihazlara özellikle dikkat çekiyor.
İşte ikinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler:
Telefon yurt dışına mı yoksa Türkiye’ye mi kayıtlı bakın
Eskişehir’de telefonculuk yapan Ahmet Tunç, ikinci el telefon alırken kutusunun ve faturasının olmasına dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi. Vatandaşların yurt dışı kayıtlı telefon dikkat etmesi ve IMEİ numarasına E-Devletten bakması gerektiğini belirten Tunç, şu ifadeleri kullandı:
İkinci el telefon alırken cihazın kasasına bakmak gerekir, kutusunun ve faturasının olup olmadığına dikkat edilmeli. Son zamanlarda telefonlarda bir yurt dışı muhabbeti var, içinizin rahat etmesini istiyorsanız cihazın IMEİ numarasına E-Devletten bakabilirsiniz. Cihazın yurt dışına mı yoksa Türkiye’ye mi kayıtlı olup olmadığına bakmanız lazım, Türkiye’ye kayıtlı olması gerekiyor.
Zaten bir elektronik cihaz kendini en fazla 2 gün içerisinde belli ediyor. Biz cihaz alacağımız zaman mekanik olarak, yazılım olarak cihazları iyice kontrol ediyoruz zaten. Vereceğimiz, satacağımız müşteriler sorun yaşamasın diye elimizden geleni yapıyoruz.
Hattımızı takıyoruz, arama yapıyoruz, cihazın ekranı değiş mi, değişmemiş mi, orijinal mi, yan sanayi mi, işlem görmüş mü, görmemiş diye hepsine bakıyoruz. Her insandan telefon almayız, her telefonu da almayız. İkinci el telefonlar ekonomik anlamda büyük avantaj. 5 bin liralık telefonu 2 bin 500 liraya alabilmek gibi bir imkânınız oluyor.
Tabii ki sıfır telefonlar daha iyi ama ikinci el telefonlar ekonomik olarak bir avantaj. Bir insanın içi rahat olursa belki o telefonu 5-10 yıl kullanır ama içinde bir kuşku kalırsa o telefonu pek kullanamaz.