İki ülke de Türkiye için neden önemli?

Tüm dünyada dikkatlerin çevrildiği Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi ve bölgedeki gelişmeler Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Rusya ve Ukrayna’da, Türkiye firmalarının üstlendiği milyarlarca dolarlık müteahhitlik projeleri, dış ticaret rakamları ve iki ülkeden gelen turist sayısı da tabloyu net bir biçimde ortaya koyuyor.

6218f47b70380e2680aa5cc9.png

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye, geçen yıl Rusya’dan 29 milyar dolarlık ithalat yaptı. Yapılan ihracat da 5.7 milyar dolar oldu. Bu rakam aynı zamanda, Türkiye’nin, Çin’den sonra ithalat yaptığı ikinci ülkenin Rusya olduğunu da ortaya koyuyor. Türkiye’nin Ukrayna’ya yaptığı ihracat ise bir önceki yıl 2.1 milyar dolar olurken, bu ülkedeki ithalatı ise 2.6 milyar dolar oldu.

6218f48b70380e2680aa5ccc.png

Savaş konumunda bulunan iki ülke, turizm açısından da Türkiye için oldukça büyük bir önem arz ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre Türkiye’yi geçen yıl 4.7 milyon Rus turist ziyaret etti. Yine geçen yıl, Ukrayna’dan gelen turist sayısı ise 2 milyon kişi olarak istatistiklere yansıdı.

Türkiye, tarım ürünleri açısından da iki ülke ile güçlü bir ticari hacme sahip. Türkiye geçen yıl Rusya’dan 4.4 milyar dolarlık tarım ürünü ithalatı yaptı. Bu ürün grubu arasında buğdayın ise özel bir yeri var. Türkiye’nin yurt dışından ithal ettiği buğdayın yüzde 70’i Rusya, yüzde 15’i ise Ukrayna menşeili.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir