İhracatta çifte rekor

Hande Atılgan / Kayseri – Temmuzda ihracat 2023’ün aynı ayına göre, yüzde 13.8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek temmuz ihracatı olarak kayıtlara geçti. Yıllıklandırılmış ihracat da temmuzda 261.5 milyar dolarla yine rekor kırdı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, temmuz ayı dış ticaret rakamlarını Kayseri’de düzenlenen toplantıda değerlendirdi. Buna göre Türkiye temmuz ayında ihracatta çifte rekoru yakaladı. Nisan ayında başa baş gelen, mayıs ve haziran aylarında önceki yılın gerisinde kalan ihracat verileri, pariteden kaynaklı 200 milyon dolarlık kayba rağmen, temmuz ayında arayı kapattı. 2023’ün aynı ayına göre, yüzde 13.8 artışla 22 milyar 512 milyon dolara ulaşarak tüm zamanların en yüksek temmuz ihracatına ulaşılırken, yüzde 3.4 artış gösteren ve 261.5 milyar dolara ulaşan yıllıklandırılmış ihracatla da rekor kırıldı.

Hedef 267 milyar $

Bakan Bolat, “iftiharla” açıkladığını vurguladığı veriler için tüm ihracatçılara teşekkür ettiği konuşmasında, temmuz ayı ve yıllıklandırılmış ihracat rakamlarına ilişkin şunları kaydetti:

“Temmuz ayı ihracatı 22 milyar 512 milyon dolara ulaştı. Tarihin en yüksek temmuz ayı ihracat rekorunu kırdık. Yüzde 13.8’lik aylık artış sağladık geçen yılın temmuzuna kıyasla. Geçen yıl 19 milyar 800 milyon dolardı. Böylece bir ayda 2.7 milyar dolar artış sağladık. Çok önemli bir rekor haberi daha, yıllıklandırılmış yani son 12 ayın ihracat toplamı 261.5 milyar dolar. En son aralık ayında 255.4 milyar dolarla Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırmıştık. Mayıs ayında 260.1 milyar dolara ulaşmıştık. Geçen ay 9 günlük uzun bayram tatili ve takvim etkisi nedeniyle ihracatımızda ve ithalatımızda az da olsa gerileme oldu, normaldi ama temmuz ayında o farkı kapattık ve artıya geçtik. Tam 261.5 milyar dolara ulaştık. Bu şu demek, son bir yılda toplam mal ihracatımız yüzde 3.4 artmıştır. Son bir yılda 8.7 milyar dolar bir net artış sağlanmıştır. Hedefimiz OVP yıl sonu 267 milyar dolar mal ihracatı, 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefimiz doğrultusunda ilerliyoruz.”

İthalatta düşüş

Dış ticarette işlerin olumlu gittiğini söyleyen Bolat, “2024 yılının ilk yedi ayında ithalat bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8.4 azalışla 198 milyar 616 milyon dolara geriledi. İthalattaki düşüş eğilimi temmuz ayında da devam etti. Yıllık bazda yüzde 7.9 oranında gerileyerek 29 milyar 747 milyon dolar gerçekleşti” dedi.

‘Maliyet ve kur dengelenmeli’

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın artmakla birlikte yüzde 5’lik artış hedefinin gerisinde kaldığını ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:

“Türkiye’de üretim maliyetleri çok yüksek. Asya’daki rakiplerimizden dolar bazında yüzde 40-50, Avrupa’daki bazı ülkelere göre de yüzde 15-20 daha pahalıyız. Yani Türkiye artık pahalı değil, çok pahalı. Dolayısıyla günden güne rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. Firmalarımız, çarkı döndürmek, müşteri kaybetmemek için maliyetine, hatta zararına sipariş almak zorunda kalıyor. İhracatçı için kısa vadede girdi maliyetleriyle döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmüyor. Yıllık bazda üretim maliyetlerimiz en az yüzde 100 arttı. Dolardaki artış yaklaşık yüzde 23. Girdi maliyetleri ve kur arasındaki bu dengesizlik devam ettikçe ihracatçı oyundan düşüyor. İhracatçımıza nefes aldıracak adımların atılacağına inanıyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir