Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi Bankası, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Odeabank arasında, Türkiye ekonomisinin temel dinamiklerinden olan ihracatçılara yönelik yeni bir kredi paketi devreye alındı. Birlik üyesi firmaların, azami kredi tutarı kadar ihracat bedellerini anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda, kredi vadeleri de belirli sürelere kadar uzayabilecek. Buna atıfla, pakete, kullanıcının vadede belirleyici olacağını ifade eden “Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi” adı verildi. Paket kapsamında, ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL’ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek.
36 aya kadar vade
Firmalar, tercihleri doğrultusunda rotatif veya taksitli kredi seçeneklerinden birini tercih edebilecekler. Rotatif kredi seçeneğiyle 12 aylık süre ile başlayan kredi vadesi, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat alacaklarını anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda maksimum 36 aya kadar çıkabilecek. Bu şekilde, tek seferlik kredi yerine sürekli finansman akışı sağlanması hedefleniyor. Taksitli kredide vade süresi azami 24 ay olacak.
Toplantıya katılanlar
– TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar
– TİM Başkanı Mustafa Gültepe
– Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih
– Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan
– İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran
– Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran
– Akbank Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz
– Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan
– QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Engin Turhan
– Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu
– TEB Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yenidoğan
– Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Cenk Demiröz
1 milyar dolar
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar şunları söyledi:
“Yeni bir finansman desteğini TİM aracılığı ile ihracatçılarımıza sağlayacağız. 11 bankanın katılımı ile 1 milyar dolar tutarına ulaşacak bu kredi paketiyle ülkemiz ekonomisinin en önemli lokomotiflerinden biri olan ihracatçılarımızın, finansmana erişimlerini kolaylaştıracağız.”
‘Refah artacak’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni kredi paketini şöyle değerlendirdi: “Kalıcı refah artışı için ihracatı önceliklendireceğiz. 2024’te dezenflasyon ve yapısal dönüşüm hız kazanacak. İç talebin yavaşlayacağı bir döneme gireceğiz.”