İGSAŞ dikey tarım projesine ortak oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önderliğinde başlatılan Kağıthane Dikey Tarım Uygulama ve Ar&Ge Merkezi projesinin iş ortaklarından biri olan İGSAŞ, Türkiye’de özellikle büyük kentlerde yerin altında, güneş ışığı, zirai ilaç ve toprak olmadan tarım yapılmasına öncülük yapmayı hedefliyor.

Bilgi havuzu oluşacak

İGSAŞ Genel Müdürü İlkay Ünal, 52 yıldır gübre sektörünün önemli oyuncularından bir, olduklarını belirterek, “Türkiye’de tüketimi çok yüksek olan üre gübresinin de tek üreticisiyiz. Bir yandan topraklı tarımda kullanılacak gübre kapasitemizi ve çeşidimizi artırıyor bir yandan da İGSAŞ’ın bir tarım şirketine dönüşmesinin adımlarını atıyoruz. Dikey tarım da bu vizyonumuzun bir parçası. Şu anda bu alanda üretici olarak bir faaliyetimiz yok ancak ülkemizde tarımın sürdürülebilir olması, dışa bağımlılığın azaltılması, maliyetlerin düşüp verimin artmasını sağlayacak dikey tarım çalışmasının proje ortağı olduk. Bu alanda bir örnek yaratmak istedik. Bu araştırma laboratuvarında elde edilecek verilerle bir bilgi havuzu oluşturulacak. Hangi bitkinin hangi besine ne kadar ihtiyacı olduğu, ışık ve su miktarı gibi veriler elde edilecek ve bu veriler de yatırımcıların hizmetine sunulacak” dedi.

700 m2 büyüklüğündeki merkezin 330 m2’lik alanında 3 bitki üretim ve 1 tohum çimlendirme ünitesi bulunduğunu belirten Ünal, “Üretim her biri 1 m2’lik tablalarda gerçekleştiriliyor. 3 ünitede yapılan bitkisel üretim tarlada yapılan 20 dekar üretime eşdeğer durumda” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir