İBB’nin incelediği o bina depreme dayanıksız çıktı

GÜLDEN GELBAL İstanbul – İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin binaların risk durumunu saptayabilmek için 2019 yılında hızlı tarama yöntemini hayata geçirdi. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen hizmete Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından talep arttı. Binalarının durumunu öğrenmek isteyen vatandaşların, ilk etepta İBB’nin “binatespiti.ibb.istanbul” sitesi üzerinden başvurularını yapması gerekiyor. Başvurunun ardından sıralamaya göre binalarda testler yapılıyor. 2000 öncesi binalarda analiz yapılırken son yaşanan deprem sonrası talebin artmasıyla 2000 yıından yıldan sonra yapılan binalar da incelenebilecek. Binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını merak eden 150 bin kişi, depremin ardından başvuruda bulundu. İBB’den elde edilen verilere göre incelemesi tamamlanan binaların yüzde 50’si D (Yüksek risk) ve E (Çok yüksek risk) sınıfında yer alıyor.

Yüksek riskli çıktı

Bakırköy’de Zuhuratbaba Aydınlar Sokak Gül Apartmanı’nda kiracı olarak oturduğu binanın depreme dayanıklı olup olmadığını merak eden Aykut İvegül, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından İBB’ye başvurarak ücretsiz olarak hızlı tarama yaptırmıştı. Hızlı tarama testini basın mensupları da izlemişti. İBB’den gelen beş kişilik ekip daire içerisindeki beş kolondan parçalar alarak incelenmek üzere laboratuvara göndermişti. Yapılan analiz sonuçlarına göre apartmanın E sınıfında yer aldığı, herhangi bir depremde yıkılma ihtimalinin çok yüksek olduğu ortaya çıktı. Binanın riskli olduğunu öğrenen İvegül, o apartmandan taşındı. Fakat yüksek riskli çıkmasına rağmen o binada yaşam devam ediyor. Milliyet’e konuşan İvegül, “Binanın riskli çıkmasının ardından bir ay sonra apartmandan ayrıldık. Şimdi deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmış yeni bir binada oturuyoruz. Çocuğum var. Riskli bir binada nasıl oturmaya devam edebilirim?” dedi.

Hasar veya çatlak yok

Apartmanda oturan bir vatandaş, binanın riskli olduğunu duyduklarını fakat şu an taşınacak durumlarının olmadığını, uygun fiyatta ev bulmaları durumda ancak o zaman taşınabileceklerini söyledi. Aynı binada üç dairesi bulunan apartman sakini, “Bize binanın riskli olduğuna dair hiçbir yazı gelmedi. Binada çatlak veya herhangi bir hasar yok. Müteahhit burayı çok sağlam yaptı. Çevreye bakıldığında bu binadan daha eski binalar var. Kiralar çok pahalı. Çıkmak istesek nereye gideceğiz? Evi yeniden yapalım desek maliyetini nasıl karşılayacağız?” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir