GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul – Bazıları çareyi sosyal medyada ilaç duyurusu yapmakta aramaya başladı. Birçok kişi ilaçları farklı ilçelerdeki eczanelerden temin etmeye çalışırken, ilaç bulamadığı için başka kentlerden otobüsle ilaç getirten bile var. Hastalar ve hasta yakınları, en basit ateş düşürücü ilaç ve şurupları bile bulamamaktan dert yanıyor.
Üç hastalık ilaç var
İstanbul’daki birçok eczanede de ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Şişli, Kurtuluş Caddesi’nde 2 eczane ile konuştuk. Eczacılar, çocuk şurupları ve antibiyotikler ile yetişkin antibiyotiklerinde sıkıntı yaşandığını söyledi. Özellikle bazı antibiyotik gruplarında ilaçları depolarda bile bulamadıklarını anlatan eczacı, “Her yıl sonu ilaçlarda sıkıntı yaşıyoruz. Bu yıl da farksız olmadı. Şu an elimde sadece 3 hastaya verebilecek kadar antibiyotik bulunuyor ve ilaç, ilaç depolarında da yok” dedi.
Neden yok?
Ümraniye’deki tabloyu sorduğumuz bir eczacı da hem yetişkin hem de çocukların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerde sıkıntı yaşandığını belirterek, “Ekim ayından itibaren ilaç yokluğu daha da kendini hissettiriyor. Antibiyotikler şu an elimizde kalmadı. Çoğu ilaç aylardır yok. Vatandaş bizi ilaç saklamakla suçluyor ve tartışma çıkıyor. Gelen hastalarımızın yüzde 70’ine ilacın neden olmadığını anlatıyoruz” dedi.
Tüp bebek, nakil…
Fatih’te bir eczacı da ilaç firmalarının zam öncesi çoğu ilacı piyasadan çektiğini belirterek, bu nedenle hasta veya hasta yakınlarıyla zaman zaman gerginlikler yaşadıklarını aktardı: “Kış aylarında artan grip salgını nedeniyle özellikle antibiyotikler bulunamıyor. Bunun yanı sıra organ naklinde tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar da elimizde yok. Bizler de sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz.”
‘Elimizde kalmadı’
Nöbetçi eczanelerde durumun korkunç olduğunu söyleyen İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, artık kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlardan ziyade günlük kullanılan basit ilaçların bile temin edilemediğini söyledi. Özcan, Milliyet’e durumu şöyle özetledi:
“Geçen seneki döviz patlamasından sonra bu sorun adım adım geldi. Çünkü ilaçtaki döviz kuruyla, normal kur arasındaki makas çok açıldı. Üreticiler ve ithalatçılar, maliyet gerekçesiyle üretimi ve ithalatı kıstı. Şu an antibiyotik ve ateş düşürücü şuruplar, soğuk algınlığı için kullanılan ilaçların maliyet gerekçesiyle üretilmemesi sıkıntımız var. Eczanelerin elinde normalde grip döneminde bu ilaçlardan fazlaca olurdu. Şimdi gündüz hasta ve yakınları eczane eczane dolaşarak ilaçlarını bulmaya çalışıyor. Ama nöbetler daha da korkunç hale geldi. Acillerden çıkanların büyük bir yoğunluğu var. Reçetede yazılan ilaçlar eczanelerde bulunmadığı için kuyruk oluyor. Vatandaşa da eczacıya da büyük bir eziyet. Sonuçta hasta çocuğuna ilacını veremiyor.”
Kaçak ilaç tehlikesi
Kanser hastalarının ilaçlarını bulamaması nedeniyle fırsatçıların eline düştüğünü söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, kanser gibi önemli hastalıklarda ilaçları bulmak için her şartı zorlayan vatandaşlara, fırsatçılar tarafından el altından sahte ve kaçak ilaçların satıldığını söyledi. Yetkililerin bir an önce ilaç kurunu güncelleyerek ekonomik gerçeklere uygun hale getirmesi ve vatandaşın ilaca ulaşımını sağlamak zorunda oluğunu söyleyen Saydan, şunları kaydetti:
“İlaç yokluğunun ana nedeni artan maliyetler ve uygulanan ilaç euro kurunun düşük olmasıdır. İstanbul’da operasyonlar da yakalanan ilaçların, yüzde 80’inin kanser tedavisinde kullanılan, bulunması son zamanlarda çok zorlaşan ilaçlar olduğu görülüyor. Hastalarımızı suiistimal ediyor. Hastalarımızı bu fırsatçıların ellerine düşürmemek için ilacın eczanelerde, kolaylıkla ulaşılabilir bir ürün olmasını sağlamak zorundayız.”