‘Hayalet avcı’dan tam isabet

AYDIN HASAN / Ankara – Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Anka III, ilk uçuşunu 28 Aralık 2023’te gerçekleştirmişti.  11 kez havalanan ANKA III. 12. uçuşunu dün bomba yüklü olarak yaptı. Atış için Mürted Hava Üssü’nden havalanan insansız savaş uçağı, Acıkır Atış Sahası’ndaki hedefi başarıyla vurdu.

Milli göz

Radarda az görünür özelliklere sahip olması nedeniyle “hayalet uçak” olarak da adlandırılan avcı ve ağır bombardıman uçağı olarak tasarlanan ANKA III, ASELSAN Aselflir 500 kamera takılı olarak yaptığı test uçuşunda, test atışını ROKETSAN tarafından geliştirilen TEBER-82 güdüm kiti kullanarak yaptı.

Zaferle taçlandırdı

TUSAŞ’ın sosyal medya hesabından yapılan görüntülü paylaşımda, “Göğün kahramanı ANKA III, ilk atışını zaferle taçlandırdı. ANKA III’ün testlerde gösterdiği üstün performans, ülkemizin operasyonel yetenekleri ve savunma kapasitesine gelecekte büyük katkı sunacağının göstergesidir” ifadesine yer verildi.

Taarruz için de kullanılacak

Turbofan motora ve yaklaşık yedi ton kalkış ağırlığına sahip ANKA III, test faaliyetlerinin tamamlanması sonrasında 40 bin feet irtifada görev yapabilecek ve 0.7 mach sürate ulaşabilecek. ANKA III; keşif, gözetleme ve istihbarat amaçlarının yanı sıra taarruz için de kullanılacak. Mühimmatlı konfigürasyonda ANKA III sistemi, gövde içerisindeki iki istasyonun her birinde 650 kilogram, kanat iç istasyonlarının her birinde 650 kilogram, dış istasyonlarının her birinde ise 100 kilogram mühimmat taşıyabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir