Hatay, enkaz tozu altında

Kahramanmaraş merkezli 2 depremde büyük hasarın yaşandığı Hatay’da, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı teknik ekiplerince yapılan inceleme sürüyor.

Son belirlemelere göre, kentteki 213 bin bağımsız bölümden oluşan 60 binanın yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğu tespit edildi.

Molozlar belirlenen alanlara dökülüyor

Türkiye genelinden hem kamu kurum ve kuruluşları hem de özel firmalara ait kepçe, iş makineleri ve moloz taşıyıcı kamyonları ile enkaz molozları kaldırılmaya devam ediliyor.

Antakya’da tarihi Antakya Kalesi’nin arkasındaki alana, Samandağ’da ise Deniz Stadyumu kenarında belirlenen alanlara moloz dökülüyor.

Binlerce iş makinesi ve kamyon ile enkaz kaldırma çalışmalarının gün boyu sürdürüldüğü Hatay’ın üzeri ise toz bulutuyla kaplandı.

Enkaz tozu Hatay’ı kapladı

Kentin kuş bakışı görüldüğü tarihi Antakya Kalesi’nden enkazdan kalkan tozun yoğunluğu dikkat çekti.

Tozlardan korunmak için hem iş makinelerini kullanan ekipler hem de bölgede güvenliği sağlamakla görevli asker ve polisler maske takıyor.

“Asbest” tehlikesi

Ancak uzmanlar, tozun ‘asbest’ tehlikesine yol açabileceğini söylüyor.

Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açan asbestin tozla birlikte cilde nüfuz etmesi mümkün…

Bu da ciltte yaralar, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi elim hastalıklar demek.

“Bu maddeler havada asılı kalıyor”

Yüksek miktarda asbestin açığa çıktığı bölgede, sıradan maskenin korunma için yeterli olmadığını belirten Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Selda Altıntop, şunları söylüyor:

Asbest ciddi bir madde. Solunma ve akciğerlere yerleşmesiyle, ne yazık ki bizi akciğer ve solunum yolları hastalıklarıyla ve kanserle karşı karşıya getiriyor. Binalarda kullanıldığını biliyoruz. Binaların aniden hızlı bir şekilde yıkılması, ortaya yüklü miktarda toz çıkardı. Ne yazık ki ister istemez bu maddeler havada asılı kalıyor. Bu nedenle de solunuyor. Enkazlarda çalışanlar, operatörler, görevliler var. Bölgedeki kişilerin etkin bir şekilde korunması yok. Normal maskelerin kullanılmasından daha öte mutlaka toza karşı bizi koruyan FFP-3 tipi koruyuculuğu yüksek derecelendirilmiş maskeler kullanılmalı.

Rüzgarla taşınıyor

Enkaz kaldırma sürecinin çok kısa olmayacağını biliyoruz. Yıkılan bina sayısı çok fazla. O bölgede sürekli tozuma mevcut. Uzun bir süre asbest havada asılı kalacak. Yakınlarda çadırlar var. Onları da düşünmek gerekiyor. Mutlaka maskeyle kendilerini korumaları lazım. Asbest rüzgarla taşınıyor. Havada asılı kaldığı için bizler asbesti soluyoruz. Asbest lifsi bir malzeme. Lifler çeşitliliğine göre daha sert ve yumuşak olabiliyor. Asbesti solunum yoluyla vücudunuza aldığınızda, asbest lifleri iğnemsi yapısı nedeniyle akciğere tutunuyor. Orada çoğalması nedeniyle asbeste bağlı bazı hastalıklar ortaya çıkıyor. Akciğer zarı kalınlaşması, akciğer zarının su toplaması ve kanserler asbeste bağlı hastalıklardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir