Halit Kıvanç’ı kaybettik

 Üzücü haberi oğlu Ümit Kıvanç, sosyal medyadan “Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağolsun” sözleriyle duyurdu. Halit Kıvanç’ın cenazesi yarın Zincirlikuyu Mezarlığı Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Basın Şeref Kartı ve 1997 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibi Halit Kıvanç’ın vefatının ardından bir mesaj yayınladı. Mesajda, “Değerli meslek büyüğümüz Halit Kıvanç’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Mesleğimize uzun yıllar başarıyla hizmet veren Kıvanç’ın ailesinin, dostlarının ve meslektaşlarının acısını paylaşıyor, sabır diliyoruz” denildi.

Kıvanç, Milliyet Gazetesi’nde de yıllarca çalıştı. Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin sağ kolu olan Halit Kıvanç, 60’lı yılların ikinci yarısında Altan Erbulak’la birlikte Milliyet’te “Pazarlık” köşesi hazırladı. Usta kalem Halit Kıvanç lezzetli yazılarıyla, Altan Erbulak çizgileriyle her pazar okurların evlerine konuk oldu. Milliyet’te yöneticilik de yapan Kıvanç, yazılarıyla spor sayfalarına da renk kattı.

Milliyet’te görev yapan Halit Kıvanç, çalışma arkadaşları Abdi İpekçi, Hasan Yılmaer, Çetin Altan ve Şefik İnan ile birlikte (Soldan sağa).

Türkiye’nin hafızasıydı

1925 doğumlu Halit Kıvanç, orta öğrenimini Pertevniyal Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. 3 ay kadar Siirt’te hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı. 1953’te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor’u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC’de çalıştı.

‘İlk’lere imza attı

Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok ‘ilk’e de imza attı. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spiker olan Kıvanç, 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti. Uzun yıllar TRT’de kültür-sanat, müzik eğlence programları sunan Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları’nın da vazgeçilmez sunucusu oldu. Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği’ni sunan Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine kavuştu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı’nda çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu Halit Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan “Tele Safir” adlı kitabında Türk televizyonculuğunu
kaleme aldı.

Sunuculukta 50. yılını 2005’te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200’ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti. Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödüle layık görüldü.

Halit Kıvanç, İsviçre’de düzenlenen 1954 Dünya Kupası’nda henüz tanınmamışken Brezilyalı futbolcu Pele ile röportaj yapan ilk gazeteciydi. Röportajın ardından Brezilya basını Halit Kıvanç’ı “Pele’yi keşfeden Türk” diye servis etti.

‘Hatıralarımızda derin izler bıraktı’

Halit Kıvanç’ın vefatının ardından siyasiler de taziye mesajları paylaştı:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Medyamızın duayenlerinden Sayın Halit Kıvanç’ın vefatını teessürle öğrendim. Sayın Kıvanç’a Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine, medya camiamıza başsağlığı diliyorum.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Duayen gazeteci ve sunucu Halit Kıvanç’ın vefatından dolayı büyük üzüntü duydum. Halit Kıvanç’a Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: Hatıralarımızda derin izler bırakan, ülkemizin yetiştirdiği duayenlerden Halit Kıvanç’ın vefatını üzüntüyle öğrendim. Türk basını büyük bir değerini yitirdi.?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir