Güney Afrika kurtarma ekibinden Gihwala: Türk halkı, kendisiyle gurur duymalı

Türkiye’de deprem bölgesindeki arama kurtarma faaliyetlerine katılan ülkeler arasında Güney Afrika da yer aldı.

Güney Afrika arama kurtarma ekibi Gift of the Givers’ın acil tıp teknisyeni Raina Gihwala, bölgedeki gözlemlerini anlatırken, kendisini etkileyen noktalara dikkati çekti.

“Tahribatın boyutunu hayal bile edemezsiniz”

Deprem bölgesine 8 Şubat’ta ulaştıklarını söyleyen Gihwala, haberlerde görülen görüntülerden çok daha büyük bir yıkımla karşılaştıklarını belirterek, “Tahribatın boyutunu hayal bile edemezsiniz.” diye konuştu.

“Her şeyini kaybeden insanların, hiç değişmemesi inanılmaz”

Birkaç ay önce Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve çeşitli bölgelerden insanlarla tanıştığını söyleyen Gihwala, şöyle dedi:

Her şeyini kaybeden insanların, bu durumda bile hiç değişmemesi inanılmaz. Türk halkının böylesine yıkıcı bir depremde karakterinden ödün vermemesini kelimelere dökemiyorum.

“Cömert, mütevazı, sıcakkanlı…”

Gihwala, “Bu kadar cömert, mütevazı ve sıcakkanlı olan bu ülke ve toplumun bireyleri kendileriyle gurur duymalı.” diyerek, Türk halkının bu tavrının kendisini değiştirdiğini ifade etti.

“Bu özelliğinizi her zaman korumalısınız”

Binaları tekrar inşa etmenin işin kolay tarafı olduğunu ve bunun yeni bir başlangıç olacağını kaydeden Gihwala, fedakar tavra işaret etti:

Tüm varlığını kaybeden insanların bu kadar güçlü ve fedakar tutumu her şeyden önemli. Bu özelliğinizi her zaman böyle korumalısınız.

“Türk halkı, ekibe çok yardımcı oldu”

Öte yandan, Güney Afrika’dan 3 farklı yardım kuruluşunun oluşturduğu 45 kişilik ekiple Türkiye’ye geldiklerini söyleyen Gihwala, Türk ekiplerince Hatay’a yönlendirildiklerini belirtti.

Gihwala, yanlarında 5 arama kurtarma köpeğinin de bulunduğunu anlatarak, Türk halkının, Hatay’da bulundukları süre boyunca ekibe çok yardımcı olduğunu söyledi.

“Fotoğraf albümlerini, oyuncakları gördüğünüzde…”

Neredeyse her binanın yıkıldığını ve sevdiklerini kaybeden anne, baba ve çocukların çaresiz hallerini gördüklerinde çok üzüldüklerini kaydeden Gihwala, şu ifadeleri kullandı:

Sokaklarda, insanların, kıyafetlerini, fotoğraf albümlerini, oyuncaklarını gördüğünüzde hayatlarını kaybeden insanların farkına varıyorsunuz.

“Depremin ilk saatlerinde her yere yetişmek imkansız”

Gihwala, bu büyüklükteki bir depremin ilk saatlerinde her bölgeye yetişmenin mümkün olmadığını dile getirdi ve ekledi:

Depremin ilk günlerinden itibaren buradaydık. Türk arama kurtarma ekipleri dahil dünyanın birçok yerinden gelen arama kurtarma ekipleriyle çalışmamıza rağmen bir haftanın sonunda bile ulaşamadığımız enkazlar vardı. Yıkım bu kadar devasaydı.

Gözden Kaçmasın Kazakistan’ın 55 ton insani yardımı, deprem bölgesine ulaştı Haberin Detayları
Kahramanmaraş’ta deprem anının kameraya yansıyan yeni görüntüleri Haberin Detayları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir