Güneş kremini yanlış kullanıyor olabilirsiniz! 13 dakika kuralına dikkat

Uzmanlar, geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanmanın UVB ışınlarını engellemeye yardımcı olduğunu ancak güneş kreminin D vitamini üzerinde çok az veya hiç etkisi olmadığını söylüyor.

Aslında, güneş kremi kullanımı ile D vitamini eksikliğinin bağlantılı olmadığını gösteren çok sayıda araştırma var. Hatta düzenli olarak güneş kremi kullananların, kullanmayanlara kıyasla D vitamini eksikliği yaşamadığını bulan bir çalışma bile var.

İnsanlar güneş kremlerini nadiren doğru şekilde uyguluyorlar. İdeal olan, en az iki saatte bir tekrar güneş kremi sürmek.

Çoğu insan güneş kremini dikkatli kullanmıyor ve cildini ince miktarlarda kapatıyor, bu nedenle emilimi engellemesi pek mümkün değil.

Güneşten alabileceğiniz D vitamini miktarı yaşınıza, ten renginize, dışarı çıkma zamanınıza ve daha birçok şeye bağlı.

Birincisi, koyu tenli kişiler vücutları güneşe maruz kaldığında genellikle daha az D vitamini üretirler. Yaşlı insanlar da güneşten daha az D vitamini emebilir.

Dışarıda olma eğiliminiz de bir rol oynayabilir. Güneş ışınları sabah 10 ile akşam 4 arasında zirveye ulaşır. İnsanlar bu saatlerde dışarı çıkmazlarsa güneşten yeteri kadar D vitamini alamayabilirler.

Bulutlar ve hava kirliliği gibi çevresel faktörler de kişinin güneşten aldığı D vitamini miktarını etkileyebilir.

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, yaz aylarında haftada üç kez öğlen vakti sadece 13 dakika güneşe maruz kalmanın yetişkinlerde sağlıklı D vitamini seviyelerini korumak için yeterli olduğunu buldu.

Diyetinize süt, bitki bazlı süt ve portakal suyu gibi belirli güçlendirilmiş yiyecekleri ve somon, ton balığı ve mantar gibi doğal olarak D vitamini açısından zengin yiyecekleri ekleyerek alımınızı artırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir