‘Gün tek yürek, tek bilek olma günüdür’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde bu felaket günlerini de geride bırakacağız. Gün 85 milyon tek yürek tek bilek olma günüdür” dedi.

Deprem anından itibaren gelişmeleri yakından takip eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş, Adana, Malatya, Gaziantep, Diyarbakır, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Şanlıurfa ve Kilis valileri ile telefonda görüşerek depremden etkilenen bölgelerdeki durum ve arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Gaziantep, Malatya, Şanlıurfa, Adana ve Hatay Büyükşehir Belediye Başkanları, Osmaniye ve Kilis Belediye Başkanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde AFAD Başkanlığı Koordinasyon Merkezi’ne geçen Erdoğan, çalışmaları buradan koordine etti ve saat 13.00’te basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

TÜM İMKANLAR SEFERBER: Gece saat 04.17’de son bir asırda yaşadığımız 1939 Erzincan Depremi’nden sonraki en büyük felaketle sarsıldık. Geniş bir alanda hissedilen deprem, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Hatay, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana illerimizde yıkıma yol açtı. Deprem merkezine nispeten yakın diğer illerimizde de küçük hasarlar olmasına rağmen, asıl yıkımı buralarda yaşandığı anlaşılıyor. Güney komşumuz Suriye’nin sınırlarımıza yakın şehirlerinde de ciddi yıkımlar yaşanmıştır. Devletimiz deprem anından itibaren tüm kurumlarıyla harekete geçmiştir. Valiliklerimiz kendi illerindeki tüm imkanları derhal seferber etmiştir.

10 VALİ DAHA GÖREVLENDİRİLDİ: Depremden etkilenen 10 ilimize, mevcut valiliklerimizin yanına onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir. AFAD ve Kızılay gibi doğrudan afet görevi olan kurumlarımız ekiplerini bölgeye göndermişlerdir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve belediyelerimiz başta olmak üzere, afet çalışmaları konusunda alt yapısı ve eğitimi olan birimlere sahip kurumlarımız göreve çağrılmıştır. Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik… Depremin ağır hasara yol açtığı illerimizde, yıkılan binaların altında kalan vatandaşlarımızın tespiti ve kurtarma faaliyetleri kesintisiz şekilde sürüyor.

BAKANLARIMIZ BÖLGEDE: Biz de depremin yaşandığı andan itibaren gerek bölgeyle gerek Ankara’daki arkadaşlarımızla temasa geçerek çalışmaları yakın takibe aldık. Ankara’daki koordinasyon merkezimiz, Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın başkanlığında hemen faaliyete geçti. Bakanlarımız deprem bölgesindeki şehirlerimize giderek çalışmaları yerinde koordine etmeye başladılar… AFAD tarafından yapılan planlamaya göre, yönlendirilen arama kurtarma ve yardım ekiplerine vatandaşlarımız da yardımcı oluyor. Mevsimin kış, havanın soğuk, depremin gecenin tam yarısı gerçekleşmiş olması işleri zorlaştırmakla birlikte, herkes canla başla çalışarak olabilecek en hızlı refleksi vermiştir.

ENKAZ KALDIRMA ÇALIŞMALARI: Deprem bölgesindeki pek çok binada enkaz kaldırma çalışmaları sürdüğü için ölü ve yaralı rakamının nereye kadar yükseleceğini bilemiyoruz.

45 ÜLKEDEN YARDIM TEKLİFİ: Böyle dönemlerde ulaşımın ve iletişimin sağlıklı yürütülmesi büyük önem taşıyor… Yardım için bölgeye gidecek kişi ve kurumlar mutlaka AFAD ile koordinasyon içinde hareket etmelidir… Uluslararası yardımlar için de ülkemizle temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve AB’nin yanında 45 ülkenin yardım teklifleri tarafımıza ulaşmıştır.

DUA EDİYORUM: Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde bu felaket günlerini de geride bırakacağız. Gün 85 milyon tek yürek tek bilek olma günüdür. Ülkemizdeki ve depremin hissedildiği tüm coğrafyalardaki kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim ülkemizi ve tüm insanlığı bu tür afetlerden korusun diye dua ediyorum.

Genel başkanlarla görüştü

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasi parti liderleri ile görüştü. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan; MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, DEVA Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmelerde, deprem sonrası bölgedeki durum ve arama-kurtarma çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. l ANKARA Milliyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir