Güçlü kollara gerek yok, kavanoz kapağı tık diye açılıyor! ‘Bombe’ye dikkat

Yaz aylarının sonlarına doğru toplanan mahsuller pazar veya marketlerde satılıyor. Kış hazırlığı yapmak isteyenler ise bu zamanlamada kolları sıvıyor. Evde hazırlanan konserveler yiyeceklerin lezzetini korumasını sağlıyor. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar var.

Kavanoz nasıl seçilir?

Özellikle menemenlik domates, turşu ve reçel yaparken basınçlı cam kavanozu tercih etmelisiniz. Domates, kabak, bamya, bezelye, fasulye gibi sebzelerde yüksek asit seviyesi tehlikeli olabilir. Bu kavanozlar sayesinde hazırlık aşaması sorunsuz hallolacaktır.

Kavanoz kapağı nasıl kaynatılır?

Evde konserve yaparken hazırladığınız malzeme ne olursa olsun cam kavanoz tercih edilmeli ve hiç kullanılmamış kapaklar kullanılmalıdır. Kapakları kullanmadan önce iyice temizleyin. 15-20 dakika kaynatmanız gerekiyor.

Satın aldığınız kapakları yeni de olsa üzerinde mikrop veya bakteri olabilir. Bu nedenle sağlam bir şekilde dezenfekte edin. Temizlik aşamasından sonra kapağın üzerinde bir şişkinlik görürseniz hava aldığı anlamına gelir.

Evde hazırladığınız konserveleri tüketmeden önce kapaklarını kontrol edin. Bombe görüntü oluştuysa tüketmeyin. Bu durum bakterilere açık bir ortam oluştuğunun habercisi olabilir.

Konserve nasıl vakumlanır?

Hazırladığınız malzemeyi ve kavanozları dikkatli bir şekilde yerleştirdikten sonra kapağını silin. Yeni kapakların diş atıp atmadığını kontrol etmeden saklama alanına götürmeyin. Sıkıca kapattığınızdan emin olun. Tüm kavanozlara aynı işlemi yaptıktan sonra ters çevirin. 1 saat beklettikten sonra muhafaza edeceğiniz yere kaldırabilirsiniz.

Kavanoz kapaklarının vakumlanıp vakumlanmadığını anlamak için kontrol etmelisiniz. Kapakları açmada zorluk yaşıyorsanız vakumlanmış demektir. Açmak için zorlamayın, bu durum hava kaçırmasına neden olabilir.

Konserve kavanoz kapağı nasıl açılır?

Havayı içine hapsettiği için vakumlu bir şekilde bekleyen kavanozları açmak kolay olmayabilir. Havayı sıcak suyla gevşetme yöntemi, kullanılanlar arasında en etkilisidir. Bunun için kabın içerisine sıcak su döküp kavanozu da içinde ters bir şekilde bekletebilirsiniz.

Kavanoz kapağını açmak için kullanılan bir diğer yöntem ise kapağın üzerine bıçak sapıyla vurmak veya sivri uçla havasını almaktır. Ev hanımları bıçak yöntemini sıklıkla kullanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir