Gravürün kalbi bu kütüphanede atıyor

Müjde Işıl – 1800’lerde, fotoğraf makinasının günlük hayatta kullanılmaya başlanılmasından önce orijinal boyalı resimler dışında toplumların sanatı, tarihi, sosyal hayatı, kültürleri, ülke topografileri, şehir manzaraları, mimarileri hakkında bilgi sahibi olabileceğimiz tek görsel medya aracı gravürlerdi, yani antik baskı resimler. Günümüzde hem tarihi doküman hem de sanat eseri olan gravürler Gravür Dünyası Dijital Gravür Kütüphanesi’nin zengin arşivinde erişime açık.

Türkiye’nin ilk dijital gravür kütüphanesi olma özelliği taşıyan Gravür Dünyası Dijital Gravür Kütüphanesi geçmiş yaşam, mekân ve duyguları günümüze taşıyarak görsel bir veri tabanı hizmeti vermek suretiyle geniş kapsamlı bir kültür hizmeti sunmayı amaçlıyor. Şu anda kütüphane yaklaşık 10 bin gravür ve haritaya ev sahipliği yapıyor. Bunlar yıllar içinde, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirilen müzayedeler, kitap fuarları, sahaflar ve antika pazarlarından temin edilmiş eser ve dokümanlardan oluşuyor. Gravür ve haritaların etiket ve künyeleri Türkçe ile İngilizce olarak hazırlandı ve internet sitesine aktarıldı. Etiketleme ve künye hazırlanma işlemi tamamlanan gravür ve haritalar da eklendikçe arşiv daha büyüyecek. Kütüphaneye https://www.gravurdunyasi.com adresinden erişilebilir.

Koleksiyonda neler var?

– İstanbul şehri başta olmak üzere Osmanlı İmparatorlu’ğunun Anadolu (Küçük Asya) ve Avrupa’daki şehirlerini gösteren gravürler.

– Osmanlı İmparatorluğu’nda günlük yaşantı, sosyal ilişkiler, harem, kıyafet, kostüm ve meslekler gibi konuları içeren gravürler.

– Osmanlı İmparatorluğu askeri tarihi hakkında çok sayıda gravür ve 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı (Kırım Savaşı) ile 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi) ile alakalı İngiliz gazeteleri olan The Illustrated London News ve The Graphic’de yayınlanan görsellerin tamamına yakınını.

– Paris, Londra, Viyana gibi önemli şehirlerdeki mimari yapıların gravürleri.

– Müzik ve dans ile ilgili gravürlerin yanında 19.yüzyıl ve öncesinde basılmış Beethoven, Mozart, Bach, Haydn gibi çok sayıda ünlü besteciye ait portrelerin gravürler.

– William Shakespeare ait eserlerin gravürleri ve karikatürün babası William Hogarth’ın çizimlerinin tamamının gravürleri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir