Gayrimenkulde tüzel bilirkişi dönemi

ANKARA Milliyet – Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara 34. İcra Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen uygulamaya ilişkin tanıtımda, 2016 yılında Bilirkişilik Kanunu’nun yeniden düzenlendiğini bu kapsamda da tüzel kişiler tarafından da bilirkişilik yapılabileceğinin öngörüldüğünü hatırlattı.

Bundan sonra özel hukuk tüzel kişilerinin de bilirkişi olarak mahkemeler tarafından tayin edileceğini söyleyen Tunç, “Bilirkişilik müessesesi yargımız açısından çok önemli. Maddi gerçeğe ulaşabilmek için mahkemelerimiz, hakimlerimiz, uzmanlık gerektiren konularda bilirkişiye başvuruyor. Bilirkişilerin verdiği raporlar doğrultusunda da mahkemelerimiz karar veriyor” diye konuştu. 

Tunç, “Gerçek kişilerin yanı sıra özel hukuk tüzel kişilerinin de özellikle gayrimenkul değerleme alanında -çünkü bu bir ihtiyaçtı- uygulamada da çok verimli gittiğini, pilot uygulamada görüyoruz orada özellikle ek rapor alınması noktasında sayıların aşağıya indiğini, ilk raporla yargının tatmin olduğunu, binde yaklaşık 10-15 civarında dosyanın ek rapora gittiğini görüyoruz. Bu da süre ve yargının hızlanması açısından önemli bir husus. Bugün itibarıyla gayrimenkul değerleme anlamında Ankara icra dairesinde bu uygulamayı başlatıyoruz. Önümüzdeki aylarda da özellikle muhasebe ve araç değerleme alanında da bu uygulamayı başlatmış olacağız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir