2022 Katar Dünya Kupası her yönüyle önceki dünya kupalarından çok daha farklı olacak. Çünkü Arap ülkesindeki etkinlik, daha önce tecrübe edilmemiş bir dizi ilke sahne olacak.
BİRÇOK İLK YAŞANACAK
Tarihte ilk kez bir Dünya Kupası, Ortadoğu topraklarında düzenleniyor. Evrenin dört bir yanında tüm futbolseverlerin 22’ncisine tanıklık edecekleri büyük organizasyon, ilk kez yaz ayları yerine sonbahar-kış mevsiminde kapılarını açacak.
Geleneksel olarak futbol ülkesi olmayan bir diyardaki ilk ev sahipliği de olacak. Maçların oynanacağı statların birbirine en yakın olduğu bir lokasyonda gezinip duracağız 21 Kasım-18 Aralık arası dönemde… Bu teknoloji harikası statlardaki, sıcaklığı yirmi derece kadar düşürme kapasiteli soğutma sistemlerini daha önce görmemiştik bu ölçekte. Saymakla bitmiyor gerçekten şahit olacağımız yenilikler silsilesi… Şöyle devam edelim: Avrupa başta olmak üzere bir çok kıtada ligler uzun bir araya girmek zorunda kalacak ve bu zaman aralığı bu sebeple ortaya çıkan en uzun ara olacak. İlk kez bir Dünya Kupası’nda kadın hakemler düdük çalacak. Kuzey Atlantik Paktı Örgütü (NATO) kurumsal olarak organizasyon için güvenlik desteği sağlayacak.
YAPAY ZEKA HAZIRLIĞI
Turnuva tarihinde ülkede kum fırtınaları da bekleniyor. Gerçekleşmesi durumunda kum fırtınasının eşlik ettiği ilk turnuva olacak. Yeni bir hakemlik teknolojisi de ilk kez 2020 Dünya Kupası’nda görücüye çıkacak. Otomatik ofsayt teknolojisi karşılaşmalar için hazır edilecek. Bu noktada kullanılacak teknolojiyi biraz açmak gerek, zira futbolun geleceğini kökten değiştirmeye aday bir şeyden bahsediyoruz aslen… Bu sistem, saniyede 50 kare ile oyuncuları tüm uzuvlarıyla anlık takip ediyor. Statlara monte edilen 12 kamerayla oyunculardan alınan veriler ve topun hareketleri sisteme aktarılıyor.
Yapay zeka yardımıyla ofsaytın tespit edileceği kurulumda, oyuncunun topa vuruş anındaki pozisyonu hakkında canlı veri akışı sağlayan, içine hareket sensörü yerleştirilmiş özel bir maç topu kullanılacak. Ofsaytın saniyeler içindeki tespiti sonrası hakemin kolundaki saate gidecek sinyal mesajı, pozisyon hakkındaki kararı karşılaşmayı yöneten isme anında iletecek.
KADIN HAKEMLERE GÖREV
FIFA, turnuva için toplam 36 hakem, 69 yardımcı hakem ve 24 VAR görevlisi seçerken, Fransa’dan Stephanie Frappart, Ruanda’dan Salima Mukasanga ve Japon Yoshimi Yamashita organizasyonda düdük çalacak. Kadın yardımcı hakemler olarak da Brezilya’dan Neuza Back, Meksika’dan Karen Diaz Medina ve Amerikalı Kathryn Nesbitt görev alacak.
VÜCUT KAMERASI SÜRPRİZİ
Almanya’nın Köln kentindeki RheinEnergie Stadı’nda “Telekom Kupası” adıyla oynanan hazırlık karşılaşmasında, futbol yayıncılığı adına yenilikçi bir deneme yapıldı.
İtalyan Sportitalia televizyonu, aksiyon kamerasıyla kaydedilen görüntüleri paylaştı, Maçı futbolcunun gözünden izleme imkanı tanıyan görüntüler, sosyal medyada ilgi gördü.
DÜNYA KUPASI’NDA OLACAK MI?
Milan ve Köln arasında oynanan hazırlık maçında denenen vücut kamerasının 2022 Katar Dünya Kupası’nda da denenmesi gündeme geldi fakat FIFA bu teknolojisiyi henüz onaylamadı.
İspanya’dan Sopitas’ta yer alan habere göre Milan-Köln maçında denenen ve birçok taraftarın ilgi gösterdiği vücut kamerası teknolojisi henüz FIFA tarafından onaylanmadı. Haberde birçok yeniliğin ve ilkin yaşanması beklenen 2022 Katar Dünya Kupası’nda vücut kamerası teknolojisinin kullanılmayacağı iddia edildi. Ayrıca Katar’da FIFA tarafından kullanımına izin verilmeyen vücut kamerası teknolojisinin futbolun ilerleyen zamanlarına damga vuracağı ve izleyicilere farklı deneyimler yaşatabileceği vurgulandı.
“BİRKAÇ DAKİKA SONRA UNUTUYORLAR”
Projenin kurucu ortağı Eran Tal, Cumartesi günü Köln kentindeki Rhein Energie stadın’da oynanan maçın sporda yeni bir yeniliğe doğru ilk adım olduğunu doğruladı.
Tal şunları kaydetti;
“Futbolda MindFly kullanmak taraftarlara sahanın heyecanını getiriyor. Hafif yeleklerimiz, oyuncu performansını korumak ve GPS özellikli bir yelek giyiyormuş gibi hissetmek için tasarlandı. Sporcular birkaç dakika sonra giydiklerini unutuyor.”