Finlandiya’da milletvekilleri, NATO’ya üyeliği oylayacak

Finlandiya, Türkiye’den verilen mesajların ardından İsveç olmaksızın NATO üyesi olma seçeneğini düşünmeye başladı.

İskandinav ülkesindeki parlamentonun milletvekilleri, NATO’ya üyelikle ilgili düzenlenecek olan oylamaya katılacak.

Finlandiya’da NATO oylaması

Oylamanın, bugün öğle saatlerinde gerçekleştirileceği belirtildi. Finlandiya, Avrupa’da Rusya ile en uzun sınıra sahip ülke konumunda.

The Guardian, Helsinki’nin Stockholm’den daha az diplomatik zorluklarla karşılaştığını, Finlandiya’da nisan ayında yapılacak genel seçimlerden önce ilerleme kaydetmek istediğini yazdı.

28 ülke destekliyor

Ülke halkının da askeri ittifaka üyeliği desteklediği kaydedildi. Finlandiya ve İsveç, Türkiye ve Macaristan hariç diğer 28 NATO üyesi ülkenin desteğini almış durumda.

Finlandiya’da yasa tasarısının vekillerce onaylanması, yeni hükümet kurulmadan önce NATO’ya üyelik onaylansa bile söz konusu ülkenin hızlı hareket edebileceği anlamına geliyor.

Stoltenberg: Finlandiya ve İsveç’i kabul etme vakti

Salı günü Finlandiya’da Başbakan Sanna Marin ile bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Şimdi Finlandiya ve İsveç’i kabul etme vakti.” demişti.

Tasarının büyük çoğunlukla geçmesi bekleniyor. Üyeliğe ilişkin ilk oylama, 200 parlamento üyesinden 188’inin desteğini almıştı.

Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, tasarı yasalaşır yasalaşmaz onay vermek istediğini söylemişti.

Gözden Kaçmasın Finlandiya Başbakanı Sanna Marin: NATO’ya üyeliğimiz Türkiye’ye bağlı Haberin Detayları

Erdoğan: Finlandiya’yla ilgili farklı mesaj verebiliriz

Terör örgütü sempatizanlarına göz yuman İsveç’in durumuna işaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz icabında Finlandiya’yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Ama Finlandiya da aynı yanlışı yapmaması lazım.” diye konuşmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir