MİTHAT YURDAKUL Ankara – 9 Nisan’da 54 ürün grubunda İsrail’e ihracatını kısıtladığını açıklayan Türkiye, bu ülke ile ticareti tamamen durdurdu. Kararın ardından, Filistin’e daha önce İsrail üzerinden yapılan sevkiyatlar için de 3. ülke üzerinden ihracat formülü gündemde.
Ticaret Bakanlığı’ndan önceki gün yapılan açıklamada, İsrail’in sebep olduğu katliam ve Filistin’e insani yardımları engellemesi üzerine 9 Nisan’da 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatının kısıtlandığı hatırlatılarak, “Buna rağmen, İsrail hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin’deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir. Bu itibarla, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçilmiş, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır” denildi.
ÖNCELİK GIDA
İsrail’e yaptırımın genişlemesinin ardından, Türkiye’nin Filistin’e ihracatı da gündeme geldi. Edinilen bilgiye göre, Filistin’e daha önce İsrail üzerinden yapılan sevkiyat için alternatif arayışına girilirken, alternatif ülkelerden birisinin de Mısır olabileceği belirtildi. Filistin’in Birleşmiş Milletler nezdindeki statüsü nedeniyle konunun uluslararası boyutu olduğu, bu nedenle Filistin’e ürün sevkiyatı için diplomatik çabaların da sürdüğü ifade edildi. Bu kapsamda daha önce İsrail üzerinden Filistin’e yapılan ihracatın 3. bir ülke üzerinden gerçekleştirilmesi çabalarının kısa süre içinde sonuçlandırılması bekleniyor. Türkiye’nin Filistin’e sevkiyatında önceliğin gıda ürünleri ile ilaç ve tıbbi malzemeler gibi kalemlerde olacağı kaydedildi.
TÜİK verilerine göre İsrail, geçen yıl 5.4 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin ihracat listesinde 13. sırada yer aldı. Bu yılın ilk 3 ayında İsrail’e ihracat 1.2 milyar dolar olurken, ocakta 349 milyon dolar, şubatta 422 milyon dolar, martta 436 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Gelişmelerin ardından İsrail’le iş yapan ihracatçılar da ödenecek kredileri nedeniyle devletten destek beklediği ifade edildi.
TÜRKİYE’NİN KARARI BÜYÜK SES GETİRDİ
Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurma kararı dünyada dikkat çekti ve ses getirdi. Karara geniş yer ayıran BBC, iki ülke arasındaki ticaretin geçtiğimiz yıl neredeyse 7 milyar dolar değerinde olduğuna dikkat çekti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana Tel Aviv yönetimini sert sözlerle eleştirdiğini hatırlattı. Guardian gazetesi hamlenin, iki ülke arasında kötüleşen gerilimi daha da derinleştireceğini iddia etti. Fox News, ‘bu adımın Türkiye’nin İsrail’e karşı mücadelesinde sadece bir cephe’ olduğuna dikkat çekerken, Financial Times özellikle seçim sonrası Türkiye’nin tutumunda değişiklik olduğunu öne sürdü. – DIŞ HABERLER
İSRAİL OECD’YE ŞİKAYET ETTİ
İsrail Ekonomi Bakanı Nir Barkat, Türkiye’nin ülkesiyle ticari ilişkilerini kesme kararı üzerine Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Başkanı Mathias Cormann’a şikayette bulundu. İsrail, Türkiye’nin tek taraflı adım attığına dikkat çekerken, İsrail Dışişleri bünyesinde karşı adım atılması için bir ‘Türkiye komitesi’ kuruluyor.