Fatih Karagümrük-Beşiktaş sonrası sert çıktı: Vay halinize! Aboubakar’a eleştiri

Süper Lig’de zirveden kopmak istemeyen Beşiktaş, Karagümrük ile karşı karşıya geldi. Sahadan 1-1’lik beraberlikle ayrılan Kartal’ın 5 maçlık galibiyet serisi sona erdi.  Spor yazarları karşılaşma ile ilgili değerlendirmeyi köşelerine taşıdı. İşte o yazılar…

BU OYUNA BİR PUAN İYİDİR  – BİLAL MEŞE (MİLLİYET)

Zirve yarışını psikolojik açıdan da irdelemek gerekir… Neden derseniz, eğer zirveden uzaksanız orayı yakalamak isteyen takımlarda psikolojik bir baskı her daim vardır, bunu da görüyoruz. Beşiktaş’ın bulunduğu konumun fotoğrafı bu…
Kaldı ki ‘baskının’ bazen dezavantaja dönüştüğünü de biliyoruz. Diyeceksiniz kötü oyun, psikoloji ile aynı kantara konulamaz…
Konur arkadaş konur! Kaldı ki bu oyunda kötü oynarsınız ama maçı kazanırsınız, bunun örnekleri çok var. Kartal’ın penceresinden bu oyuna bakarsak, onlar için iyi oyun değil, kazanmanın en büyük hedef olduğunu gözlemliyoruz. Beşiktaş dostları belki bize için için kızıyordur. Kızmayın, geçtiğimiz hafta bir Alanya maçına bakın, bir de Karagümrük maçına! Olimpiyat Stadı’nın konumunu biliyoruz, hele iklim şartları kötüyse, ki öyle, vay halinize! Baskı, stres ve iklim şartları Kartal’ı bu yarıda etkileyen faktörlerdir…

ABOUBAKAR PEK ORTALIKTA GÖZÜKMEDİ
Nitekim, ilk yarıda rakibine iki pozisyon veren Kartal’ın savunmasındaki kriz sürüyor, Şenol Güneş de farkında. Dedik ya, kötü de oynasanız kazanmak önemli… Cenk Tosun gemisini kurtaran konumunda, hangi bölgede oynarsa oynasın, asıl işini hiç ama hiç unutmuyor. Bu yarıda bir şutunda direği geçemedi, 33’de affetmedi, kilidi açtı. Kartal’ın büyük umutlarla renklerine yeniden bağladığı Aboubakar, bu yarıda pek ortalarda gözükmedi, iki kez top geldi, hepsi o kadar, bunlar da pek işe yaramadı!
***
Gördük ki, Güneş hoca da ikinci yarıda Aboubakar’ı oyundan almak zorunda kaldı, haklıydı. Redmond ise çok kötü değildi, ne var ki Güneş belki de skoru korumak adına Saiss’i de sahaya sürdü. Ne var ki, pek işe yaramadı, 49’da Borini’nin asistinde Ozdoev, skoru eşitledi! Güneş baktı olmuyor, bu kez savunmadan Tayyip’i aldı, yerine Nkoudou’yu sahaya sürdü, Kartal ofansa çıkmakta zorlandı, Karagümrük’ün baskısı da birlikte geldi. Kartal’ın Karagümrük karşında kaybettiği iki puan elbette altın değerindedir.

KİMSE KIZMASIN
Sakın ola Güneş’e kadro nedeniyle kimse kızmasın. Ne yapsın? Alanyaspor’u hem iyi futbol, hem de farklı yenen kadroyu sahaya sürdü, haklıydı. Gelin görün ki, o takımdan eser yoktu, gerek ilk, gerekse ikinci yarıda. Sanırsınız çoğu futbolcunun ayağında pranga var, yürüyerek bu oyun oynanmaz arkadaş! Bu oyunla ilgili bir deyiş vardır, ünlü teknik direktörlerimizin kullandığı, “Yenemiyorsan, yenilmeyeceksiniz” diye. Ancak Beşiktaş’ın konumu öyle değil, her kayıp, Kartal’a eksi yazar, zirve trenini kaçırır! Valla, böylesi kötü oyunda bence kazanılan bir puan kazançtır, belki de yarışta işe yarar, bilemeyiz, bekleyip, göreceğiz.

ZİNCİR KOPTU – ATTİLA GÖKÇE (MİLLİYET)

Ne demişti Şenol Güneş: ”Rakibi oyuna ortak etmeyin.”… O rakip sadece Beşiktaş maçında değil hemen hemen oynadığı tüm maçlarda oyunun ortağı olan Fatih Karagümrük’tü. Nerede olursa olsun oyunu bırakmayan, yediği her golden sonra karşılığını arayıp bulan bir ekip. Üstelik hocasıyla oyuncusuyla hiçbir baskı altında kalmadan “sükunetle” oynuyorlar..
Andrea Pirlo’ya bakalım: Ne olursa olsun, adam sessiz ve sakin. Sinirlenmiyor, sesini yükseltmiyor. Böyle sessiz ve huzurlu bir takım elbette oyuna ortak olur. Beşiktaş’a bakarsak…
Hücumda çok tehlikeli bir takım…

GÜVEN VERMİYOR
Pozisyon üstüne pozisyon kazanıyor. Sürekli gol şansı yaratıyor. Atıyor da… Ama savunma sorunlarını çözebilmiş değil. Geri dörtlü sürekli yenileniyor değişiyor. Çok kaliteli oyuncular var ama toplamda o kadar güven vermiyorlar. Beşiktaş’ta gole karşı en sağlam duvar kaleci Mert Günok. Şenol Güneş, artık neredeyse unutulma noktasına gelmiş Ghezzal’ı sakatlığı geçtiği, takımla idmanlara katıldığı halde maç kadrolarına alamıyor. NKoudou ve Muleka da yüzde yüz verimli değiller. Eksikli noksanlı kadroda Redmond ve Dele Alli kendilerine yer buluyor. İyi niyetliler ama bu oyun niyetle değil teknik ve fizik kalite ile oynanıyor. Alanya maçında coşku yaratan kadro, tribünlerle birlikte coşmuş eğlenmişti.

HER TAKIMI TEHDİT EDİYOR
Atatürk Olimpiyat Stadı tam da gerçek bir kış günü yaşarken Beşiktaş o dev tesisin konuğu oluyor. Yine de bir avuç taraftarı var ama orası Dolmabahçe gibi değil. Karagümrük’te çok usta oyuncular var. Zaman zaman o adamların bizim ülkemize gelme nedenlerini merak ediyorum. Borini örneğin. Ricci. Bertolacci, Dreseviç gibi. Ozdoev de öyle. Sahi, bir de bizim ligi avucunun içi gibi bilen Colin Kazım var. Adamlar her takımı tehdit ediyorlar. O nedenle topun sahibi oluyorsun ama oyunun sahibi olamıyorsun. Dün de gördük işte. Karagümrük her maçın büyük ortağı gibi oynuyor. Beşiktaş Cenk Tosun ve Vincent Aboubakar gibi iki büyük golcüyle başladı maça…

ZİRVEDEN KOPTU
Ama birlikte etkili olamadılar. Alanya maçındaki ritmi tekrarlayamadılar. Dreseviç ve Baniya ikisini de gölge gibi izledi. Kolay geçit vermedi. Cenk Tosun her şeye rağmen bir topu direkten dönerken soluyla yine zor bir gol attı. Savaştı, koştu çalıştı. Tayfur ve Gedson tüm enerjileriyle mücadele etmelerine, gayretlerine rağmen dikey oyunu tutturamadılar. Savunmanın sıkça açık vermesi orta alanın da kimyasını bozdu, kıymetini düşürdü. Hiç kimseyi mutlu etmeyen bir beraberlik bu…
Beşiktaş beş haftalık “saadet zincirini” altıncı haftada yere düşürdü. Sadece galibiyet zinciri kopmadı… Zirveden de koptu Beşiktaş. O mücadeleye katılması için çok şansa ihtiyacı var. Belki de fazlasına

TAKVİYE ŞART – ALİ ECE (FANATİK)

Beşiktaş 5’te 5 yaptıktan sonra da ilk yorumum “Beşiktaş’ın rakibi fikstüründen çok kendi kadrosu” olmuştu. Beşiktaş 5’te 5 yaparken skoru almayı başarsa da oyunu yeterince güçlü değildi, Mert Günok’un kurtarışları ve Cenk’in golleri Beşiktaş’ın galibiyet serisinin %90 oranda mimarlarıydı. Karagümrük karşısında Cenk yine attı, Mert yine kurtardı ama 3 puana yetmedi.

Beşiktaş yine çok pozisyon verdi, Karagümrük ilk 10 dakikada iki kez gole çok yaklaştı. Pozisyonlardan birisi Welinton’un pas hatasından, diğeri ise direkt kolektif savunma gücü eksikliğinden kaynaklandı. Gedson yine Josef olmadığı ve defansif orta saha kontenjanından kadroda yer alan oyuncular Şenol hoca tarafından ilk 11 için yetersiz bulunduğu için mecburen 6 numarada başlatıldı. Salih de olmadığı için Beşiktaş orta sahası çok kopuktu. Hadziahmetovic veya başka bir mobil 6 transferi çoktan halledilmeliydi. Saiss de stoper tandeminde başlamayınca ilk yarıda Karagümrük çok daha fazla net pozisyon buldu.

‘ELMA TOPLAR GİBİ’

Beşiktaş’ın golü Masuaku’nun ortasında oluşan karambolde Cenk’in fırsatçılığı sonucu geldi. İkinci yarının başında defansif orta sahaya Saiss alındı ama Beşiktaş’ın gol yemesini engelleyemedi. Saiss, stoperde yokken Beşiktaş geriden doğru dürüst top da çıkaramadı. En az iki pozisyonda kaleci Mert mecburiyetten degaj yaparken Karagümrük o topları ağaçtan elma toplar gibi kolayca toplayıp pozisyonlar üretti. 86 ve 90’da Mert’in kurtarışları olmasa Beşiktaş 1 puandan da olabilirdi.

KURGU SORUNLARI – CEM DİZDAR (FANATİK)

İlk devrenin skoruyla sahadaki icra arasındaki açı ters orantıdaydı. Beşiktaş topu daha çok tutup daha çok pas yaptı ama daha net gol pozisyonları bulan Karagümrük oldu. Buna rağmen atan Beşiktaş olurken, bolca kaçıran Karagümrük’tü. Karagümrük topu ele geçirdiğinde Andrea Bertolacci, Matteo Ricci, Magomed Ozdoev’ten teşekkül orta saha rakip alana son derece işlevsel geçirirken Beşiktaş’ta Tayfur Bingöl, Gedson Fernandes ikilisi ağırlıklı olarak savunmacı pozisyonunda kaldı. Haliyle Dele Alli ile Redmond’u bir türlü hareketlendiremeyen bu oyun anlayışında -ki buna ülkemizde ‘’felsefe’’ diyen de çok– Aboubakar da kayboldu! Yine de duran toptan da olsa golü onlar buldular. İlk devre birkaç pozisyon Beşiktaş defans çizgisinin ardına kolayca sarkan Karagümrük, ikinci devrenin hemen başında benzer bir sarkmada golü buldu. Yetmedi, birkaç benzer girişimde daha bulundu.

DÜŞÜK BÜTÇELİ…

Bu girişimlerin bu denli kolay icra edilmesi Beşiktaş savunma anlayışının geçirgenliğinin göstergesiydi. Beşiktaş maç boyu gerek savunma gerek hücumda çok ciddi ‘kurgu sorunları’ yaşadığı maçı yenilmeden tamamladı. Tüm maç boyu girebildiği ciddi gol pozisyonu sayısı ile Karagümrük’ün girip atamadığı pozisyonlar karşılaştırıldığında bu bir puanın değeri başka anlam kazanıyor olmalı! Bu maçın anlattığı bir başka gerçek de şu olmalı; daha düşük bütçeli rakipler kazanmayı sağlayacak golleri atmayı beceremediğinden bilindik takımların savunmaları güçlü görünüyor! Avrupa’ya çıkıldığında denklemin gerçek anlamını bulması tam da bundan…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir