Faiz kararı açıklandı: İlerleyen süreçte düşüş olacak mı? Ekonomistler canlı yayında cevapladı

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Faiz kararını uzman isimler canlı yayında değerlendirdi. Konuyla ilgili CNN Türk yayınında açıklamalarda bulunan Ekonomist Muhammet Bayram şu ifadeleri kullandı: “Para politikasının gecikmeli etkisi sürecek. Merkez Bankası diğer merkez bankalarını da görecektir. Temmuz ayı ilk defa cari fazla verdik. Ortodoks politikaların devamı gelecektir. Merkez Bankası büyüme ile eş güdümlü olarak işsizlik oranı ile eş güdümlü olarak politikasını sürdürecektir. Politika yüzde 50 yerine yüzde 60’lar seviyesinde olsa piyasanın birden durduğunu göreceğiz.

OVP’de bazı revizeler göreceğiz. Refah seviyesine ulaşabilmek için biz acı reçete uyguluyoruz. Bakan Şimşek’in arzu ettiği husus 2026 sonu itibarıyla gerçekleşecektir.”

DOÇ. DR. OKŞAK: ‘MERKEZ BANKASI FAİZ DÜŞÜŞÜNDEN BAHSETMİYOR’

Konuyla ilgili Doç. Dr. Yüksel Okşak şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası diyor ki ben eğer beklentilerde kalıcı iyileşme görmezsem, aylık bazda enflasyonda kalıcı iyileşme görmezsem sıkı duruşumu sürdürürüm diyor. Asla faiz düşüşünden bahsetmiyor.

Yıl sonunda Merkez Bankası’nın enflasyon tahmini yüzde 38. Zaten 7 aylık bazda biz bunun yüzde 28’ini yemişiz. Geriye yüzde 6-7 puanlık enflasyon kalmış. Bu da aylık enflasyonun yüzde 1 civarında gelmesi demek. Bu imkanlar dahilindeyse o zaman faiz indirimini konuşuruz.“

FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN OLUR?

Stratejist Cüneyt Paksoy konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Bu toplantıda bir değişim yok. Merkez Bankası’nın bize bugüne kadar verdiği ifadeleri ve global gelişmeleri bir araya getirdiğimizde eylül ve sonrası her türlü ihtimal açık hale gelmiştir. O ihtimal veri setine bağlı olarak devam edecektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir