Facia öncesi 2 kritik tespit

ÖNDER YILMAZ- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışma müfettişlerinin, 42 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Bartın Amasra’daki maden ocağında meydana gelen faciadan kısa süre önce teftişlerini tamamladığı ortaya çıktı. TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’na sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, “Teftiş kurulumuz kazanın olduğu gün oradaydı. Denetim esnasındaydı. Hemen denetimi bitirmiş durumundaydı” dedi. İş Baş Müfettişi Alparslan Kılıçarslan ise Amasra TTK Maden İşletmesi’nde gerçekleştirdikleri teftişte 19 mevzuata aykırılık tespit ettiklerini, bunun 16’sının teftiş sırasında giderildiğini, 1’i mevzuata 2’si işletmeye ait 3 eksiklik için de 220 bin TL idari para cezası önerdiklerini ve yazılan raporun halen değerlendirme aşamasında olduğunu bildirdi.

Ölümlü kazaya etken olarak değerlendirdikleri eksikliklerin başında “havalandırmanın” geldiğini belirten Kılıçarslan, “Ocak ana havalandırması, acil hallerde ve ihtiyaç halinde kullanılabilmesi için hava yönünü ters çevirebilecek özellikte değil. İkinci olarak yedek havalandırma grubu olması gerekir. Kazanın olduğu gün farklı bir olay gerçekleşiyor. Ocakta 4 tane havalandırma grubu var. Biri emici, yukarıda çalışıyor, yedeğiyle. Bir tane kazanın olduğu yerde tali havalandırma grubu. Bunlardan biri 12 civarında arızalanıyor. Uygun kelepçe aranıyor. Kazaya ilişkin bir etken olarak değerlendiriliyor” dedi.

‘Belgeli değildi’

İkinci eksiklik olarak yeraltında kullanılan elektrikli ekipmanların “ATEX” belgeli olmadığına dikkat çeken Kılıçarslan, gaz deşarjı olduğunda, elektrikli ekipmanların patlamaya yol açmayacak özellikte olması gerektiğini, uluslararası standartların da bu yönde olduğunu ancak yönetmeliğe göre buradaki durumun uygun bulunmadığını bildirdi. Kılıçarslan, üçüncü eksiklik için ise, periyodik kontrol raporunda uygunsuzluklar olduğunu ancak bunun kazayla doğrudan illiyet bağı olmadığını ifade etti. Kılıçarslan, işverenin, periyodik kontrolde uygunsuz rapor alan iş ekipmanının kullanılamayacağına dair uyarı işaretlemesi yapması gerektiğine dikkat çekti.

Komisyon üyelerinin soruları üzerine Bakan Yardımcısı Ertem, “tali havalandırma ünitelerinden birisinin bağlantısının olmadığı ve yetersiz olduğunun” faciadan 3 gün önceki denetimlerinde de tespit edildiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir