F-16’lar için son viraj!

AYDIN HASAN/ANKARA- Washington’un sunmayı planladığı F-16 ve modernizasyon kiti satışı tebligatına, artık Kongre’den bir itiraz olmaması bekleniyor. ABD’den yapılan açıklamalar, F-16 dosyasında Türkiye’ye yeşil ışık yakıldığı yorumlarına neden oldu.

F-16 konusunda Türkiye ile ABD arasında ilk temas savunma bakanları arasında kuruldu. Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ile ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, önceki akşam telefonla görüştü. Görüşmenin ana konusunu İsveç’in NATO üyeliği ile F-16 tedariki ile modernizasyonu oluşturdu. ABD’li şirketin Türkiye’ye F-16 ve modernizasyon kiti satabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına Kongre’den itiraz gelmemesi gerekiyor. ABD Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez’in, “Türkiye’ye F-16 satışına gelecek hafta karar verilebilir” sözleri de F-16 dosyasının temmuz ayı içinde sonlandırılabileceği şeklinde yorumlandı.

Talep 2021’de yapıldı

Türkiye, F-35 programından çıkarılmasının ardından 2021’de kısa ve orta vadeli acil ihtiyaçları için tedarik ve modernizasyon projeleri hazırladı. Bu çerçevede 40 adet F-16 Viper uçağının tedariki ve 79 uçağın da modernizasyonu için Eylül 2021’de ABD’ye taleplerini iletti.

Geçen yıl New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Maryland Senatörü Chris van Hollen’ın sunduğu, Türkiye’ye F-16 satışını sınırlandırıcı koşullara bağlayan eklemeler, ABD 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının Senato versiyonundan çıkarıldı. Böylece Kongre’nin, Türkiye’nin F-16 alımına bazı kısıtlamalar getirmesi engeli kalkmış oldu. Bu aşamadan sonra satışın yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına Kongre’den itiraz gelmemesi gerektiği belirtiliyordu. Senatör Menendez, “Açık konuşayım, Türkiye için hiçbir F-16 hususunu onaylamayacağım” demişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir