F-16 alımında NATO üyeliği şart mı? İbrhaim Kalın’dan net mesaj

Kalın’ın açıklamalarından satır başları şöyle; Atılması gereken adımlar olduğunu ifade ettik. İsveç anayasa değişikliği içere yasayı yeniden yazıyor. Haziran ayına kadar ihtiyaç duyduklarını kendileri de ifade ettiler.

Türkiye’den kaynaklanan blokaj söz konusu değil. Terör temizlenirse Türkiye bunu karşılaksız bırakmaz.

Finlandiya, İsveç’e göre daha sorunsuz. İsveç ve Finlandiya bu sürece birlikte başladı ve birlikte devam etme konusunda dirayet ortaya koydular. Biz de buna saygı duyuyoruz.

Bundan sonra Finlandiya farklı bir değerlendirme yapar mı, ayrı bir süreç başlatırlar mı? Bu onların değerlendirebileceği bir konu. Benim bugün, yarın mevkidaşlarımla görüşmelerim olacak. Dışişleri Bakanımız da görüşüyor. Bir karar vereceğiz.

F-16 ALIMINA NATO ÜYELİĞİ ŞART MI?

Eğer kongrede Menendez gibi senatörle bunu şart olarak getirirlerse tarafsızlık pozisyonlarını yitirmiş olurlar. Bu Türkiye için asla kabul edilemez.

ABD yönetimi veya kongresi kendi şartlara girerse biz kendi yolumuza devam ederiz. Elimiz kolumuz bağlanacak hali yok. Türkiye başka alternatifler bakmaya devam eder. SİHA teknolojisi alanında son yıllarda muazzam aşamalar kaydedildi. KIZILELMA uçuşlara başladı, inşallah yakında envantere de girecek.

SURİYE İLE 11 YIL SONRA TEMAS

Henüz yeri ve tarihi vbelli değil. İran’ın bu sürece dahil olmasından son derece memnuniyet duyuyoruz. İran’ın bulunması bu süreci rahatlatır, katkı sağlar. Önümüzdeki haftalarda bu toplantının gerçekleşebileceğini söyleyebiliriz.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI

Biz baştan beri iki tarafı bir araya getirmek için yoğun bir diplomatik mücadele verdik, vermeye de devam ediyoruz. Farklı alanlarda girişimlerimiz bugün de devam ediyor. Bundan sonra da devam edecek. Biz tarafların müzakereyle bir yola girmelerini sarf ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir