MELTEM GÜNEŞ Ankara – Çelik, bazı sektör temsilcilerinin önümüzdeki birkaç hafta içerisinde et ve süt fiyatlarına yüzde 35 zam yapılacağı yönündeki iddialarına da tepki göstererek, üreticide fiyatların değişmediğini, bu yüzden de zamma gerek olmadığını ifade etti.
TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, bir grup gazeteciyle bir araya gelerek, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Çelik, gıda ürünlerindeki pahalılığa dikkat çekerek, “Özellikle marketlerde satılan bütün gıdalarda fahiş fiyatlar var. İnsanlar dokunmaya korkuyor. Fırsatçılar günübirlik zam yapıyor, etiketler her gün güncelleniyor” dedi.
‘Taban fiyat da olsun’
Referans fiyat uygulamasıyla sorunun çözülebileceğine işaret eden Çelik, “Yemde, et ve et ürünlerinde, süt ürünlerinde, referans fiyat belirlenmeli. Referans fiyat belirlenmeden bu işlerin önüne geçilmesi mümkün değil. Taban ve tavan fiyatları belirlenmeli. Temel gıda ürünlerinde, üreticinin de tüketicinin de kaderi serbest piyasanın eline bırakılmamalı. Üreticinin elinden çıkan ürününün maliyetiyle rafa gidene kadar ki maliyetin bir tablosu çıkarılsın. Tabloya göre kar marjı incelensin. Örneğin, yüzde 50 kâr marjı yerine yüzde 250 yazan markete cezai işlem uygulanmalı” diye konuştu.
‘Lobiler birleşmiş’
Çelik, tedarikçi ve satıcıların beraber çalıştığını ifade ederek, “Bütün lobiler birleşmiş. Hükümetten beklentimiz; burada sadece tedarikçiyle satıcı kazanmasın, tedarikçiyle satıcının kâr makasını biraz daraltsın. Ayrıca, sütte A firması, B firması var; hepsinin içindeki süt, inek sütü ama biri 14 lira, biri 22, diğeri 26 lira. Bunlara da müdahale edilmeli” dedi.
‘Zamma gerek yok’
Çelik, önümüzdeki haftalarda et ve süte yüzde 35 zam geleceği yönündeki iddialara da tepki gösterdi. Üreticide fiyatların değişmediğini, bu yüzden de zamma gerek olmadığını dile getiren Çelik, “Bu açıklamayı yapan gerçekten yetiştiriciyse, ‘Bendeki sütün fiyatı dün 2 liraydı, bugün de 2 lira. Niye yüzde 35 zam olacak? Bende fiyat artmadı ki zam gelsin’ desin. Bugün karkas ette de fiyat artmadı. Böyle açıklamalar yapanların kimin değirmenine su taşıdığının araştırılması lazım” açıklamasında bulundu.
‘Karkas ete su olmaz’
Çelik, dışarıda kesilen bir koyun ile mezbahada kesilen bir koyunun tadının farklı olduğuna da dikkat çekerek, bunun mezbahalarda karkas ete tazyikli su sıkılmasıyla ilgili olduğunu aktardı.
Çelik, “Et yıkanır ama, gövdeden iç organlar alındığında o kısma su tutulabilir. Mezbahalarda kesilen karkas ete su sıkılmamalı. Bu, hem helale haram katmaktır, hem de etin tadının bozulmasına neden olur” ifadelerini kullandı.