Eşya kurtaranlar artçıda can verdi

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin 11 ili etkilediği bölgede artçılar sürerken, yıkıcı bir deprem haberi de Malatya’dan geldi. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde dün 5.6 büyüklüğünde deprem yaşandı. Sarsıntıda ağır hasarlı 29 bina yıkılırken hareket halindeki bazı araçlar da enkaz altında kaldı. İlk belirlemelere göre Malatya’da ağır hasarlı evlerinden eşya çıkarmaya çalışan vatandaşlardan bir depremzede can verirken 69 kişi de yaralandı. Enkazlar altında kalan vatandaşları kurtarmak için bölgeye sevk edilen ekipler arama kurtarma çalışmaları başlattı. 5.6 büyüklüğündeki deprem çevre illerde de hissedilirken Kahramanmaraş’ta ağır hasar alan metal fabrikasındaki sağlam ürünlerini çıkarmak için içeriye sokulan işçiler de depremde tavan ve kolonların çökmesi sonucu enkaz altında kaldı. Bir işçi hayatını kaybederken, dört işçi de yaralandı.

AFAD’a göre dün 12.04’te 6.96 kilometre derinliğinde merkez üssü Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi olan 5.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli açıklamasında ise depremin büyüklüğü 5.5 olarak, derinliği ise 5 kilometre olarak ölçüldü. Büyük paniğe neden olan deprem, Adıyaman, Elazığ, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan da hissedildi.

Depremin ardından Yeşilyurt’a ağır hasarlı evlerinden eşya çıkarmaya çalışan vatandaşlarla araçlarıyla hareket halinde olan vatandaşlar enkaz altında kaldı. Bölgedeki ekipler hızlıca enkazlara yönlendirildi.

25 bina yıkıldı

AFAD Başkanı Yunus Sezer, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ile birlikte depremin ardından yaptığı açıklamada Yeşilyurt merkezli depremde ilk belirlemelere göre 25 binanın yıkıldığını ve beş binada arama-kurtarma çalışmalarının yoğunlaştırıldığını söyledi. Sezer, “Bölgede 400’e yakın arama-kurtarma personelimiz mevcuttu. Onlar bütün enkaz alanlarına yönlendirildi ve ilk andan itibaren çalışmalar başladı. Çevre illerden de 250 arama-kurtarma personelini helikopterlerle olay bölgesine sevk etmiş durumdayız. Maalesef bir vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda, 69 yaralımız hastanelere sevk edilmiş” dedi.

Koca: 103 kişi yaralandı 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Malatya’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde 103 vatandaşımız yaralandı. Yaralılardan 6’sı ameliyatta, 3’ü yoğun bakımda. Her birine acil şifa, Malatya halkına ve milletimize geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” dedi.

32 kişi enkazdan kurtarıldı, 29 bina yıkıldı

Deprem sonrası ilk olarak beş farklı adreste arama-kurtarma çalışması yürütüldü. İçinde üç kişi bulunan bir aracın da erkaz altında kaldığı öne sürülürken, en çok yıkımın Yeşilyurt ve Battalgazi ilçelerinde olduğu öğrenildi. Battalgazi ilçesi Zafer Mahallesi’nde ağır hasarlı Buhara Apartmanı’nın bir bölümü de yıkıldı. Tamamının yıkılma tehlikesi olan binanın enkazında kalan bir erkek kurtarılırken, Bedih Kış’ın (29) çıkarılması için ekiplerin çalışması sürüyor. Aynı mahalledeki yıkılan 7 katlı Çeçen Apartmanı enkazında da arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. AFAD Başkanı Sezer, Malatya’da depremde yıkılan toplam bina sayısının 29 olarak tespit edildiğini, yaralı sayısının da 110’a yükseldiğini açıkladı. Sezer, “Enkazdan 32 vatandaşımızı sağ olarak kurtardık. Hasarlı binalara kesinlikle girilmemesi ve eşya alınmamasını özellikle istirham ediyoruz” dedi.

Baba ve kızı kurtarıldı

Şeyh Bayram Mahallesi’ndeki evlerinden iddiaya göre eşya taşırken, depremde çöken binanın altında kalan baba Aziz Deliktaş ile kızı Şeyma Deliktaş, ekipler tarafından sağ çıkarıldı. Hastaneye kaldırılan baba kızın tedavilerinin sürdüğü öğrenildi. Depremde Zaviye Mahallesi Tevfik Temelli Caddesi 27’nci Sokak’taki apartman da yıkıldı. 6 Şubat’taki depremin ardından apartmandan ayrılan 70 yaşlarındaki Ali Şahingil dün eşyalarını almak için binaya girdiği ortaya çıktı. Arama-kurtarma ekipleri, yaptıkları çalışma sonucu Şahingil’i enkazdan sağ çıkardı. 

‘Bu depremler devam edecek’

CNN TÜRK Deprem Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “İki büyük depremden sonra tüm fay hatlarında dengelerin bozulduğunu görüyoruz. Bence bu normal. Hasarlı binaların yakınına bile yaklaşmamak gerekiyor. Diğer depremlerde zarar görmüş binalar 5’i geçen depremlerde yıkılabilir. Bu depremler devam edecek” ifadelerini kullandı.

Hasarlı binalardan uzak durun

AFAD Başkanı Yunus Sezer “Orada yaşayan vatandaşlarımız, daha önce de duyurmuştuk, hasar gören binalardan uzak durmaları yönünde. Artçı sarsıntılar devam ediyor ve hasar gören binalarımız var. Bu artçı sarsıntılara bağlı olarak bunların yıkılması söz konusu. Eşya tahliyesi zaten yasaklanmıştı, bu tür tahliye işlemleriyle kesinlikle bu binalara girmesinler” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir