Eski hakemler derbinin ardından yorumladı! Penaltı kararı doğru mu, Davinson Sanchez’e kırmızı kart çıkmalı mıydı?

Fenerbahçe, Trendyol Süper Lig’in 6’ncı haftasında Galatasaray ile karşı karşıya geldi. Müsabakada Atilla Karaoğlan düdük çaldı. Atilla Karaoğlan’ın yardımcılıklarını Ceyhun Sesigüzel ile Süleyman Özay üstlendi. VAR’da Onur Özütoprak, AVAR’da ise Volkan Ahmet Narinç görev aldı.

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki maçın tartışmalı kararlarını eski hakemler canlı yayında değerlendirdi. Yayıncı kuruluş beIN Sports’un hakem programı beIN Trio’da Bülent Yıldırım, Bahattin Duran ve Deniz Çoban dikkat çeken yorumlarda bulundu.

İşte Fenerbahçe – Galatasaray derbisinin tartışmalı kararları hakkında yapılan yorumlar…

“Davinson Sanchez’in Dzeko’ya müdahalesinde sarı kart kararı doğru mu?”

Bülent Yıldırım: İzleyenler zaten gördü. Hakem elinden geldiği kadar yaklaşmaya çalışıp, Torreira’nın sol omzunun üzerinden pozisyonu görmüş.

Deniz Çoban: Bu açıdan bakıyor olması, Atilla Karaoğlan için şans. En iyi bariz gol şansı açısı böyle görülür. Arada kalmasına rağmen faulü görmüş. Bulunduğu pozisyon açısından bence sorun yok.

Bülent Yıldırım: Bariz gol şansı kriterlerinde mesafe yakın, onda bir problem yok. Atağın genel olarak yönü, önüne doğru plase olmak istediği için birazcık sola kaydı. Topu kaydırdığını gördük. Diğer bütün kriterlerin tamamı, bariz gol şansını oluşturan bütün kriterlerin durumları içeriyor. Bir tek istisna gördüm ben rakip oyuncuların konumu. Davinson faulü yaparken, Abdülkerim bu oyuncuyu keser miydi, kesmez miydi? Tek sorumuz bu. Ben hakem gibi Abdülkerim’in oyuna müdahale edebileceğini düşünüyorum. Çok yakınlar, dolayısıyla hakemle aynı fikirdeyim. Bariz gol şansının rakip oyuncuların konumu haricindeki bütün unsurlar var. Abdülkerim bu pozisyonda müdahale edebilir, o yüzden sarı kartın doğru olduğunu düşünüyorum.

Deniz Çoban: Bariz gol şansı bir fotoğraf işidir. Fotoğrafı yarım saniye sonra çekerseniz, bariz gol şansı umut vadeden atak olur. Hakemin en zor vereceği kararlardan bir tanesi budur. Sonuca ulaşmak hakem yorumuna muhtaçtır. Bu pozisyonda top Fenerbahçeli oyuncunun kontrolünde. Topu sola çekerken, Fenerbahçeli oyuncu kendisine avantaj elde etmek için topu sola çekiyor. Çapraza gidiyor diye bir kriter yok. Çapraza gidiyor olması bazen avantajdır. Topu sola çekerek, Abdülkerim Bardakcı’dan uzaklaştırıyor. Fenerbahçeli oyuncunun gideceği yol daha kısa. Burada asla ben topun yönünden dolayı kartın sarı olacağına katılmıyorum. Top oyuncunun kontrolünde, topu istediği gibi yönlendiriyor. Edin Dzeko bu pozisyonda düşürülmemiş olsa, sol ayağıyla 2 tıkladı ve vurdu… Engel var mı? Bütün kriterlerin bariz gol şansına uyduğunu düşünüyorum. Hakem bu kararı vermişse, ‘hakem yanlış karar vermiş’ diyemem. Abdülkerim Bardakcı ve Edin Dzeko arasında 4 metre var. İki oyuncunun arasında mesafe var. Bana göre kırmızı kartın daha doğru olduğunu düşünüyorum. VAR niye karışmadı? 4 kriterin oturduğu, 5’inci kriterin hakem takdiri olması. Hakem, “Bana göre Abdülkerim Bardakcı bunu yakalayacak” diyor. Ben bu pozisyonda daha doğru olanın kırmızı kart olduğunu düşünüyorum.

Bülent Yıldırım: Topun ivme yönüyle, Abdülkerim Bardakcı’nın atağı karşılayabilecek durumda olduğunu düşünüyorum. O yüzden hakemle hemfikirim.

Bahattin Duran: Sondan geleyim, ben de sarı karta yakınım. Hakemin kararına saygı duyuyorum. Edin Dzeko çok akıllı bir oyuncu. Her iki oyuncuyu da görüyor, Davinson Sanchez’i arkada bırakıyor. Davinson Sanchez gelirken mutlaka müdahale edeceğini biliyor. Abdülkerim Bardakcı yetişebilir mi, yetişemez mi? Ceza sahası dışından gol atabilir ama ceza sahasına ne kadar çok girerse gol şansı artar. Abdülkerim Bardakcı, ceza sahasına girerken yetişir. Abdülkerim Bardakcı bence yakalardı Edin Dzeko’yu.

“Kaan Ayhan’a gösterilen sarı kartta karar doğru mu?”

Bülent Yıldırım: Teknik olarak zamanlaması doğru ama şekil olarak biraz riskli bir hamle. Birazcık kaydı sanıyorum ancak umut vadeden atağı engelleyen bu şablonda… Krampon yukardayken gelmiyor, belki küçük bir temas olabilir. Ayakla çelmeyi görmekteyiz. Verilen sarı kartın yeterli olduğu fikrindeyim.

Deniz Çoban: Ben bunun çelmeden daha çok kontrolsüz bir hareket olarak değerlendiriyorum. Kramponun ön vidalarıyla alt baldırına basıyor ancak bunda etkili olamıyor, sıyırıp aşağı düşüyor. Ayak tam otursa sonuçları çok daha ağır olabilir, kırmızıdan bahsederdik. Bülent Yıldırım’la temel prensipte aynı yerdeyim ama çelme değil bunun bir kontrolsüz hareket olduğunu düşünüyorum.

Bahattin Duran: Benim içinde çok net. Kontrolsüz bir hareket. Biraz daha gergin bir bacakla oraya oturtsa çok daha tehlikeli bir pozisyon. O gücü gergin ayakla veremiyor. O gücü verse zaten diz bağlarını çok ciddi şekilde yaralardı ve kırmızı karta dönerdi ama sarı kart çok net ve çok doğru.

“Fenerbahçe lehine verilen penaltıda hakemin kararı doğru mu?”

Deniz Çoban: Abdülkerim Bardakcı savunma oyuncusu olarak olabildiğince dikkatli davranıyor. İki ayağı yerde, futbol oyunun doğasında olan bir temas. Burada penaltıyı düşünmeyiz. Kayarak gitmiyor, savurduğu ayak rakibine gelmiyor. Sadece futbol oyununun doğasında olan bir temas gerçekleşiyor. Penaltı yok, sarı kart hiç yok.

Bülent Yıldırım: Abdülkerim Bardakcı ilk hamleyi rakibe yapsa tamam. Topla oynamasına engel bir müdahalesi var mı, ayağa basıyor mu, kayarak mı geldi? Hayır. Son derece dikkatli bir şekilde adımını atıyor, hatta sağda yere sürttüğü ayak tam dönme esnasında, Fred de inme hamlesinde olduğu için bir temas oluyor. Bunun kontrolsüz bir müdahale olduğunu düşünerek sarı kartla değerlendirdi. Devam kararı daha doğru olurdu, yanılmış.

Bahattin Duran: Benim için bu pozisyon kesinlikle devam etmeliydi. Sonuç olarak baktığınızda bir temastan bahsedebiliriz ama bu kesinlikle bir ihlal değil. Buna VAR karışmaz.

Deniz Çoban: Aslında hakemlerimiz bazı maçlarda, kabul edilebilir seviyenin üzerinde hatalar yapıyorlar. Kabul edilebilir bir penaltı hatası değil. Bundan önceki maçlarda skor avantajları oldu. 6’ncı haftadayız, bu durum nereye kadar gider onu bilemeyiz.

Bülent Yıldırım: Hakemin şansı, bu karar maçın seyrini değiştirmedi. Sadece skoru değiştirdi. Bugünkü yönetim tarzına yakışmadı.

“Victor Nelsson’un bir elle oynaması var mı?”

Bülent Yıldırım: Nelsson’un koluna değil, omuz başına topun çarptığını göreceğiz. İhlal bölgesi değil. Devam kararı doğru.

Deniz Çoban: Devam kararı doğru.

Bahattin Duran: Herhangi bir ihlal söz konusu değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir