Aleyna Sevim / İSTANBUL – Yazın en sevilen meyvelerinden incir, bu yıl sıcaklar nedeniyle erken hasat edilmeye başlandı. Tanesi 10 liradan rafa çıkan incirin ucuzlaması için beklentiler ağustos hasadında. Bazı bölgelerde sıcaktan dolayı incirin zarar gördüğünü kaydeden üreticiler, yeni mahsullerin toplanmaya başlamasıyla birlikte fiyatların düşebileceğini ifade ediyor.
Market ve manavlarda yerini almaya başlayan incirler yüksek fiyatla piyasaya giriş yaptı. Üreticiden Aydın’da 80, Mersin’den 100 liraya alınan incirlerin kilogram fiyatı, büyükşehirlerde raflara gelene kadar 200 lirayı buluyor. Kilosu 100 liradan 200 liraya kadar çıkan incirlerin 4 tanesi kasada, 40 liraya satılıyor.
Aşırı sıcaklar etkiledi
İncirin turfanda zamanı pahalı olduğunu belirten Aydın Nazilli Ziraat Odası Başkanı Yahya Anlıak, “Burada iki gündür 80 lira. Bugün yarın fiyatlar umuyoruz ki düşer. Buradan alınan İstanbul’a gidene kadar nakliye vs. işin içine girince 100 liraları aşıyor. Hava şartlarından ötürü mahsulümüz beklediğimiz gibi değil. Aşırı sıcaklar inciri de negatif yönde etkiledi. Burada sıcaklıklar 43 derecelere kadar çıkıyor. İncir meyvesini döktü. Sezon geçen seneye ve normal yıllara göre 15 gün erken geldi. İncir normalde ağustos başlarında olgunlaşırdı ama bu yıl böyle olmadı. Bu sene ağustosun ikinci haftasından sonra incirin yarısını yemiş olacağız” diye konuştu.
Üreticide 100 lira
Mersin Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz da “Şu an burada üreticiden alım fiyatı 100 lira. Mahsul çoğaldıkça fiyatlar düşebilir. Geçen yıl bu zamanlar daha incir çıkmamıştı. Bu sene biraz erken çıktı. Sıcaklıklardan ötürü ağaçlar suyu daha fazla istiyor” dedi.
Dünyada birinci
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Ürünleri Piyasaları 2024 Temmuz İncir raporuna göre, Türkiye’de üretimin yüzde 57,3’ü Aydın, yüzde 22’si İzmir’de gerçekleşti. Bunları takip eden iller ise yüzde 8’lik oranla Bursa ve yüzde 2.2’lik oranla Mersin. Raporda, TÜİK’in 2024 Bitkisel Üretim 1. Tahminlerine göre 374 bin ton incir rekoltesi öngörüsü var. Türkiye’nin incir üretiminde 350 bin ton ile dünyada birinci sırada bulunduğu kaydedilen raporda, 187 bin ton ile Mısır’ın ikinci, 112 bin ton ile Cezayir’in üçüncü sırada yer aldığı paylaşıldı.
Bursa’da erken kararmalar başladı
Bursa Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya, İngiliz Kraliyet Ailesi’nin sofralarını süsleyen ‘Bursa Siyahı’ incirinin son durumuna ilişkin şunları anlattı: “Siyah incirimizin çıkmasına 15 gün kaldı. Önümüzdeki hafta bahçeye gideceğiz çünkü incirlerde erken kararmalar başlamış. Onları bu şekilde dökmezsek arızalar meydana gelir. Bu yıl ufak tefek hasarlar dışında hasadımız iyi görünüyor. Bizim incirimizde ilaç az kullanılır. Toplama mevsiminde en az ilaç atılan mahsul incirdir. Köylerde alım şirketleri dükkan açıp kantar çıkarıyor. Sen mahsülünü bırakıyorsun, reçelliğe, ihracata gideceğe, olgununa ayrı fiyat yazılıyor. Reçelliği 10 liraysa, olgun 20, ihracatı da 50 lira oluyor. Geçen sene burada 125 liraya kadar incir satıldı. Büyükşehirlerde fiyatların yüksek olmasının sebebi buradan ürünün oraya kadar gelene kadar masrafları. Biz ilaçlıyoruz, toplatıyoruz vs. buna nakliye de eklenince fiyatlar artıyor.”