ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara – Vilnius’ta düzenlenecek NATO Zirvesi’nin ana gündeminde, İsveç’in üyelik başvurusu, Ukrayna ile ilişkiler ve ittifakın savunma harcamalarının artırılması yer alacak. İsveç ile aynı tarihte başvuru yapan ve Nisan 2023’te üyeliğe kabul edilen Finlandiya, ilk kez bir NATO zirvesine üye olarak katılacak. Zirve öncesi Türkiye, İsveç’in üyelik başvurusunu onaylaması için ABD ve Batı ülkeleri tarafından kıskaca alındı. Ancak Türkiye, meşru güvenlik endişelerinin giderilmesi konusundaki beklentinin karşılanmaması, İsveç’te terörle mücadele için yapılan yasal düzenlemelerin uygulamada henüz beklenen sonuçları vermemesi ve somut adımların atılmaması nedeniyle İsveç’in üyelik başvurusunu onaylamaya yanaşmıyor.
Kritik 3 mesaj
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, zirve öncesinde son kez Erdoğan ve Kristersson’u bir araya getirerek üyelik yolunda bir adım atılması için çaba harcayacak. İsveç’in üyeliğindeki herhangi bir gecikmenin PKK terör örgütü ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından memnuniyetle karşılanacağını belirten Stoltenberg, “İsveç’in üyeliğinin onaylanması, Finlandiya’nın bugün burada devam eden varlığının da gösterdiği üzere, Türkiye ile iş birliğinin sona ereceği anlamına gelmemektedir” demişti. Bugün yapılacak toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in, 2022’de Madrid’deki NATO Zirvesi’nde imzalanan Üçlü Muhtıra kapsamındaki taahhütlerin yerine getirmediğini, terör örgütleriyle arasına mesafe koymadığını, yeni yasal düzenlemelere rağmen beklenen somut adımların atılmadığını ve iade edilmesi istenen teröristler konusunda herhangi bir gelişme yaşanmadığını dile getirecek.
İkili görüşmeler
Zirve marjında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aralarında ABD Başkanı Joe Biden’ın da bulunduğu çok sayıda liderle ikili görüşme yapması bekleniyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, zirvede Biden ile Erdoğan’ın görüşmesinin beklendiğini söylemişti. Erdoğan’ın görüşme trafiğinde yer alan önemli isimlerden birisi de Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis olacak. Erdoğan’ın Vilnius’ta ayrıca Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Alman Şansölyesi Olaf Scholz, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen’in de aralarında olduğu çok sayıda liderle görüşme yapması planlanıyor.