MİTHAT YURDAKUL / Ankara – Yeni düzenlemeye göre, iklim değişikliğiyle mücadele ve yeşil dönüşüme katkı sağlamak amacıyla, enerji yönetimi faaliyetlerine “sıfır ve düşük sera gazı emisyonlu uygulama ve teknolojilerin kullanımı” ve “sürdürülebilirliğe yönelik faaliyetlerinin yerine getirilmesi” eklenerek, enerji dönüşümü konularında yetkin enerji yöneticileri yetiştirilecek. Kurulu gücü 20 MW ve üzerindeki termik santrallerde, atık ısıların öncelikle binalarda ısıtma ve soğutma olmak üzere sanayi, tarımsal üretim, su ürünleri yetiştiriciliği, soğuk hava depoları ve tatlı su üretimi gibi sektörlerde değerlendirmesine yönelik yapılması zorunlu etütler, organik kaynaklı biyokütle santralleri için de zorunlu olacak.
Destekler 10 kat arttı
Belediyeler ve TOKİ, mevcut santrallerden yararlanarak, merkezi veya bölgesel ısıtma yapılan bölgelerde uygulamanın genişletilmesine öncelik verecek. Kurulu gücü 100 MW ve üzeri olan elektrik üretim tesislerinde, enerji yönetimi faaliyetlerini yürütmek üzere enerji verimliliği danışmanlık hizmeti alınabilecek. Enerji Yönetim Sistemi (EYS) belgelendirilmesi, sadece Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edilmiş kuruluşlar tarafından yapılabilecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2009 yılından bu yana arz güvenliğini güçlendiren, dışa bağımlığı azaltan, çevreyi koruyan ve emisyon azaltımına destek olan bu yatırımlarla ilgili olarak Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) Destek Programı’nı uyguluyor. Geçtiğimiz dönemde kabul edilen yasayla da enerji verimliliği desteklerinin kapsamını genişletildi, projeler için sektörel kısıtlama kaldırıldı. Enerjinin üretiminden nihai tüketimine kadar olan bütün sektörlere başvuru imkanı getirildi. VAP Destek Programı için sağlanan destek bedeli, 10 kat artırılarak proje başına 1,5 milyon liradan 15 milyon liraya çıkartıldı.
Doğal gazda zam planı yok
Önceki akşam bir televizyon kanalında açıklamalar yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ‘Doğalgaza zam olacak mı?’ sorusuna “Enflasyonun aşağı gidişini hızlandırmak için bu süreci mümkün olduğu kadar zamsız götürmek istiyoruz” yanıtını verdi.
Sakarya Gaz Sahası’nda keşfedilen doğalgazın rekor sürede karaya ulaştırıldığını belirten Bayraktar, bu başarının yurt dışındaki şirketlerin de dikkatini çektiğini söyledi. Bayraktar, söz konusu sahada yapılan faaliyetlerin ticari olarak çok karlı bir iş olduğuna dikkati çekerek, bunun en önemli kanıtlarından birinin yabancı şirketlerden gelen ortaklık talepleri olduğunu ifade etti.