Enerji ve altın ‘odağa alındı’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında üçüncüsü gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program’ın (OVP) hazırlık süreci ve öncelikli yapısal reformların ele alındı. Toplantıda ayrıca, altın ithalatına yönelik son dönemde alınan tedbirler ile enerjide genel görünüm ve yol haritası da görüşüldü. Toplantıdan sonra yapılan basın açıklamasında, yapılan ilk toplantıdan bu yana ekonominin dengelenmesine, makro finansal istikrarın sağlanmasına ve mali disiplinin güçlendirilmesine yönelik önemli adımların atıldığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Fiyat istikrarını sağlamak en önemli önceliğimiz olmaya devam etmektedir. Parasal sıkılaştırma süreci ile fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması ve beklentilerin çıpalanması sonucunda dezenflasyonun mümkün olan en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun orta vadede tek haneli seviyelere düşmesi hedeflenmektedir. Fiyat istikrarının yanı sıra yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı önceliklendiren politikalarımız kapsamında etkin ve kararlı adımlar atılmaya devam edilecektir.”

OVP’nin 3 temel dayanağı

Toplantıda OVP çalışmalarında gelinen son durum değerlendirildi. Para politikası, maliye politikası ve yapısal reform olmak üzere üç temel dayanağı bulunan OVP ile ülkenin rekabet gücünü ve üretimdeki verimliliğini artıracak yapısal dönüşümün sağlanmasının hedeflendiği kaydedildi. Toplantıda, son dönemde cari açığı önemli oranda etkileyen altın ithalatında yaşanan gelişmeler ve bu kapsamda ihracatçıların beklentileri de göz önünde bulundurularak ilgili kurumlarca alınan tedbirler de masaya yatırıldı.

Ayrıca dış ticarette açık verilen önemli bir husus olan enerji konusunda genel görünüm değerlendirilirken, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak ve arz güvenliğini sağlayacak kapsamlı yol haritasının detayları istişare edildi. Kurul, emisyon ticaret sisteminin uluslararası standartlar ve AB müktesebatı ile uyumlu geliştirilmesi yönünde çalışmaların hızlandırılması kararı aldı.

‘Lityum-İyon pil’ fabrikası hamlesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dün, Lityum-İyon Pil Hücresi Giga fabrikasının açılışında da konuştu. Yılmaz, “Türkiye olarak iddialı hedeflerimiz var. Çok üretmek elbette önemli, ama katma değeri yüksek üretim yapısı oluşturmak bilgi ve teknoloji tabanlı ekonomi inşa etmek çok daha kıymetli. Nitelikli insan kaynağınız olduğu zaman katma değeri yüksek bir ekonomiyi inşa ediyorsunuz. Kritik teknolojiler ile nitelikli insan gücümüzün bizim Türkiye yüzyılında uluslararası alanda çok daya yükseğe çıkaracağına inanıyorum. Enerji başta olmak üzere dışa bağımlılığımızı azaltmamız yerli ve milli üretimi artırmamız gerekiyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir