Emlak ilanlarına doğrulama logosu! 15 Eylülden itibaren devreye alınacak

Mithat Yurdakul / ANKARA – İnternetteki emlak ilanlarına yönelik fiyat spekülasyonu önlemlerinde ikinci aşama için sona yaklaşıldı. Önümüzdeki ay yürürlüğe girmesi beklenen düzenleme ile internette doğrulaması yapılan emlak ilanlarına logo konulacak. Aynı ev için birden fazla emlakçıya yetki verilmesi durumunda, bir ilana giren vatandaş diğer ilana da link üzerinden ulaşabilecek, böylece iki emlakçının aynı ev için verdiği fiyatları karşılaştırabilecek.

Emlak piyasasında spekülasyonun önüne geçmek amacıyla, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişikliğe gidilmiş, internet ortamındaki emlak ilanlarına kimlik ve yetki doğrulamasına ilişkin yükümlülük 1 Kasım 2023 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu kapsamda ilk aşamada, taşınmaz ilanı vermek isteyen kişi ve şirketlerin kimlik doğrulamaları Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılmaya başlandı.

Karşılaştırma imkanı

Edinilen bilgiye göre sistemde ikinci faza geçiş için Ticaret Bakanlığı ile ilan platformları ve sektör temsilcileri arasında görüşmeler gerçekleştirildi. İlan doğrulama sisteminde ikinci faza geçiş için teknik çalışmalar, 15 Eylül’e kadar tamamlanacak. 15 Eylül’den 31 Aralık’a kadar doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak doğrulama yapılan ilanlarda bu yönde bir logo ve ibareye yer verilecek. 1 Ocak 2025 itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecek. Bu süreçte aynı taşınmaza ilişkin birden fazla emlakçının yetkilendirilmesi mümkün olacak ancak girilen ilanda diğer ilanlara ulaşmayı sağlayan linklere yer verilecek. Böylece aynı konut ya da taşınmaza ait bir internet ilanına giren alıcı, aynı taşınmaza ait diğer ilana da link üzerinden ulaşabilecek, iki emlakçının aynı ev için verdiği fiyatları karşılaştırabilecek.

‘Tapusu yok’ uyarısı

Sistemin ikinci faz yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık ilanları için zorunlu olacak. Ancak günlük kiraya verilen evler ile herhangi bir sebeple tapusu bulunmayan konutlar (henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, TOKİ projeleri, gecekondular) uygulamaya dahil olmayacak. Tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar, internet platformlarında doğrulanan taşınmaz ilanları ile aynı kategori altında yer alabilecek ancak bunlara ilişkin ilanların girişinde taşınmazın tapu kaydının olmadığına uyarı bulunacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir