Emeklilere yapılan yüzde 25’lik zamdan EYT’liler de yararlanacak

MİTHAT YURDAKUL Ankara – Torba yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gün kabul edildi. Komisyon görüşmelerinde, emekliye refah payı içeren yeni zam oranı da önergeyle kabul edildi. Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 19.77, Emekli Sandığı emeklileri için yüzde 17.55 olarak belirlenen enflasyon farkları yüzde 25’e tamamlanacak. Önergede işaret edilen 2023 Ocak tarihi, Mart 2023’de yasalaşan EYT düzenlemesinin kapsama girip girmeyeceği konusunda soru işaretine neden olurken, yüzde 25’lik artıştan EYT’lilerin de yararlanacağı öğrenildi. Kanunun TBMM Genel Kurulu’nda da onaylanarak yasalaşmasının ardından EYT’liler de dahil olmak üzere tüm emekliler yüzde 25’lik zamma hak kazanacak.

Taban aylıkları 7 bin 500 liranın altında kalan, bu miktarın üzeri Hazine tarafından 7 bin 500 liraya tamamlanan emekliler, taban aylıkları üzerine zam almaya devam edecek. 6 bin lira taban aylığı olan bir emeklinin maaşı Hazine tarafından 7 bin 500 liraya tamamlanacak, bunun üzerine bir zam gelmeyecek. En düşük aylık tutarları değişmemiş olacak. 7 Bin 500 liralık sınırı geçen emekliler ise bunun üzerine zam almaya başlayacak. 2023 yılında bağlanacak malullük, yaşlılık ve ölüm aylıklarına da hisseleri oranında yüzde 25’lik artış yansıtılacak.

Fark oluşmayacak

Komisyonda kabul edilen bir diğer önergeye göre de emekli zamları, her emekli grubu için aylıkların alındığı dönemde yansıtılacak. Emekli Sandığı kapsamında emekli olanlar Temmuz’un 1’iyle 5’i arasında, SSK emeklileri Temmuz’un 17’siyle 25’i arasında, Bağ-Kur’lular ise ayın 26’sıyla 29’u arasında aylıklarını alıyor. Tüm emekliler zamlı maaşlarını rutin günlerinde alacak, 1 Temmuz’dan aylığın yattığı güne kadar fark ödemesi oluşmayacak.

Zeytinliklere deprem konutu izni

Teklife önergeyle eklenen bir diğer maddeyle de, deprem nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerlerdeki geçici ve kalıcı iskan çalışmalarında, mera ve orman nitelikli araziler de kullanılabilecek, aşılı ve yabani zeytinliklerin bulunduğu alanlar da yapılaşmaya açılacak. Bu bölgelerdeki zeytin ağaçlarının bedelleri, arazi sahiplerine ödenecek. Düzenlemeyle ilgili bilgi veren TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Kahramanmaraş depreminden etkilenen büyük illerde 800 bine yakın bağımsız yapı biriminin yenilenmesi gerektiğini belirterek, daha önce imara açılan pek çok yerin deprem nedeniyle sakıncalı hale geldiğini, bu nedenle, merkezde yapılacak konutlarla birlikte rezerv konut alanlarındaki bölgelere de 200-250 bin konut yapılması gerektiğine dikkat çekti. Meralık alanların da tarımda kullanıldığını, bu alanlarda aşılı ve aşısız zeytin ağaçlarının da bulunabildiğini anlatan Bulut, zorunluluk olmadığı sürece inşaat için zeytinlik alanlara girilmeyeceğini dile getirdi. Muhalefetin soruları üzerine komisyon Başkanı Mehmet Muş da “Depreme yönelik konut yapılacak illerde ve sadece depremden etkilenen insanlara vermek kaydıyla bunu kullanabilir. Onun haricinde ‘ben burada konut yapayım, bunu satayım’ noktasına gidemez TOKİ” diye konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir