e-Kiracı için geri sayım… Kira sözleşmesi yakında e-devlet’ten yapılabilecek

Duygu Erdoğan / İSTANBUL – Konut ve iş yeri kiralamaları için devam eden e-Devlet sistemi entegrasyon süreci tamamlanıyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın verdiği bilgiye göre, e-Devlet kullanıcılarının kira kontratlarını yıl sonuna kadar e-Devlet üzerinden yapabilmeleri mümkün olacak.

Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ‘Dijital Türkiye ve Bürokrasinin Azaltılması Toplantısı’nda konuştu. Burada özellikle dünyaya örnek olan bir sistem olarak e-Devlet gelişmelerine dikkat çeken Yılmaz, sistemde kullanıcı sayısının neredeyse nüfusun tamamına ulaştığı ifade etti. Yılmaz, saydığı gelişmeler arasında “e-Devlet Kapısı kullanıcıları kira kontratlarını yıl sonuna kadar e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecekler” bilgisi de yer aldı.

Sektör temsilcilerinden edinilen bilgilere göre çalışmanın ana ekseninde, günlük yaşamı kolaylaştıracak tüm süreçlerin dijital olarak kontrolünün sağlanması fikri var. Ancak iki önemli konuda bu sayede doğru bilgi ve geri dönüş alınması bekleniyor. İlki kira beyannamelerinin takibi. İkincisi ise mahalle, semt, ilçe, il bazında ortalama kira rayiç bedeli ekseninde oluşan veri oluşumu var.

Veri el altında

Hazine ve Maliye Bakanlığınca yürürlüğe konulan 2023-2025 dönemine ilişkin Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı’na göre, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden düzenlenmesi sağlanacak. Eylem Planı’nda verilen bilgiye göre de yıl sonunda sistemin uygulamaya alınması hesaplanıyor.

Son iki yıldır kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi bu kapsamda yaptığı ön çalışmaları daha önce ilgili kişi ve kuruluşların da dikkatine sunmuştu.

Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, “Kira kontratı olarak doldurulan birkaç yaprak şeklindeki kağıt doküman gelişmiş bir kaynağa, her verinin elin altında olacağı bir sisteme kavuşuyor. Burada aynı zamanda vergi, güvenlik, abonelik işlemleri gibi başlıca konular da hızla karşılık bulur hale geliyor” dedi.

Dijital kontrat neler getirecek?

Kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden düzenlenmesi öngörülene göre yıl sonuna kadar başlamış olacak. Vergide doğru bilgi ekseninde eşit bir sistem oluşturmaya çalıştıklarını sık sık gündeme getiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de daha önce yaptığı açıklamalarda, “Niyetimiz kira sözleşmelerini e-Devlet’ten yapmak” demişti. Şimşek, bu sayede kira beyanname sürecinde doğru verilere ulaşmak için ‘gönüllü uyumu’ sağlamak istediklerini vurgulamıştı. Dijital ortamdaki kira kontratı, pek çok kolaylığı sağlayacak. Öne çıkacak faydalar şöyle sıralanabilir:

– Birçok kurumda fiziksel kontrat ibra etme yerine dijital ortamda işlemler daha hızlı yapılabilecek.

– Kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıklarda olası mahkeme süreçlerinde bilgi ve belge akışı kolaylaşacak.

– Sistem ile bölgesel kira oranları vatandaşların kira fiyatlarını karşılaştırma imkanını getirecek.

– Bölgede ortalama rayiç bedeller görünecek, emlakçıların bu açıdan fiyatları ‘manipüle’ etmesinin önüne geçilecek.

– Devletin vergi kaybının önüne geçilecek; özellikle çok fazla kira geliri olan ancak doğru bilgi paylaşmayan mülk sahipleri bu ortamda kiracılarla karşılıklı net verileri sunacak.

– Bölgede tüm kira değerleri ortaya çıkacak şekilde bir değer haritası oluşacak.

e-Devlet’te başka ne yenilik olacak?

Toplantıda e-Devlet Kapısı’nda yeni tasarlanan hizmetlere ilişkin bilgi veren Yılmaz, şunları kaydetti:

“Son dönemde uygulamaya koyduğumuz hizmetlerden biri müze kart entegrasyonu oldu. Artık cep telefonunuzda bir kare kodla müzelerdeki turnikeleri geçebiliyorsunuz, girebiliyorsunuz müzelere. Kısa süre içinde 390 bin mobil müze kart dağıtılmış durumda. Mobil kaza tutanağını da 20 Mayıs’ta hayata geçirdik. 59 bin kişi bu hizmetten faydalandı. e-Devlet Kapısı kullanıcıları kira kontratlarını yıl sonuna kadar e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecekler. Özel sigortaların başlığı altında bütünleşik hizmetlerin kademeli bir şekilde geliştirilmesi ile tüm sigorta poliçeleri bilgilerine tek nokta üzerinden erişim sağlayabilecek ve işlemler gerçekleştirilebilecek.”

Yılmaz, mobil cüzdan uygulamasını da devreye aldıklarını belirterek, “Artık internete bağlanmadan offline olarak da cep telefonunuzdaki bir uygulamayla verilerinizi kamu hizmetlerinde kullanma imkanına vatandaşlarımız sahip olacak. İnternetin olmadığı ortamda da dijital cüzdanlarına aktardıkları verilerle kamu hizmetlerinden yararlanma imkanına sahip olacaklar” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir