Dünya tehlikede: Küresel metan emisyonları 2022’de yine rekor kırdı

Küresel ısınma nedeniyle Dünya’nın ortalama sıcaklıkları sürekli olarak artıyor, bunun sonucunda buzullar yavaş yavaş yok oluyor ve Dünya tehlikeye doğru ilerliyor.

Bilim insanlarına göre, atmosferdeki karbondioksit oranını yeterince düşüremezsek, gelecekte daha ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabiliriz.

Metan gazının etkisi çok büyük

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Küresel Metan Takipçisi raporuna göre, Sanayi Devrimi’nden bu yana görülen küresel sıcaklık artışının yüzde 30’u metan emisyonlarından kaynaklanıyor. 

Metan, hem karbondioksitten daha hızlı dağılıyor hem de daha kısa ömürlü olmasına rağmen karbondioksitten daha güçlü bir sera gazı.

Metan emisyonları rekor seviyede

İklim değişikliğiyle mücadele hedefleri ve çabalarına rağmen, enerji sektöründe ağırlıklı olarak fosil yakıtlardan kaynaklanan metan emisyonları, 2022’de 135 milyon ton oldu ve rekor seviyeye yakın seyretti.

Kömür, petrol ve doğal gaz sektörlerinin her biri 40 milyon ton metan emisyonuna yol açtı.

Sektör önlem almıyor

IEA raporuna göre, petrol ve gaz sektöründen kaynaklanan metan emisyonları mevcut teknolojilerle yüzde 75 azaltılabilir.

Buna rağmen, sektör metan emisyonlarını azaltmak için herhangi bir aksiyon almıyor ve düşüş gerçekleşmiyor.

İlginizi Çekebilir Economist: İklim değişikliği, yeni hastalık riskini artırıyor Haberin Detayları

Petrol ve gaz şirketlerinin enerji krizindeki yüksek fiyatlar nedeniyle 2022’de yüksek seyreden gelirlerinin sadece yüzde 3’ü ile metan emisyonlarını yüzde 75 azaltmak mümkün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir