Dünya havacılığının yeni başkenti İstanbul

Serkan Arman – İstanbul adım adım dünya havacılığının başkenti haline geliyor. Havacılığın en prestijli buluşmalarından biri olan ve dünya havalimanlarını yöneten 4 bin ismi bir araya getirecek Routes World 2023, seneye 15-17 Ekim’de İstanbul’da yapılacak.

Dev organizasyonun devir teslimi ABD’de Las Vegas’taki Routes etkinliğinde yapıldı. Basınla bir sohbet toplantısı düzenleyen İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu; Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları (THY) işbirliğiyle yapacakları organizasyon için 2020’den beri çalıştıklarını dile getirdi. Kadri Samsunlu, “2023 Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı. Hem Routes World, hem de IATA’nın genel kurulu İstanbul’da olacak. Böylece havacılık sektörünün iki önemli organizasyonuna ev sahipliği yapacağız” dedi.

Çin’i solladı…

Routes World için 2021 yılı sonunda ihaleye girdiklerini anlatan Samsunlu, “5-6 şehir çok istiyordu. En iddialı ülkelerden biri Çin’di. Ancak Türkiye öne çıktı. Sektörün pandemi sonrası en büyük etkinliği olacak” bilgisini paylaştı.

Organizasyonun Türkiye’ye potansiyel etkisini anlatan Samsunlu, şöyle konuştu:

“İstanbul’a küresel bir aktarma merkezi olmanın ötesinde, doğrudan destinasyon olma ve düşük maliyetli havayolu şirketlerini de cezbetme fırsatı sunacak. Hikâyeyi yerinde görecekler. İşbirliklerine kapı aralanacak. Şu anda 79 havayolu, 21 kargo şirketinin uçakları iniyor. Açıldığımızdan beri 20’den fazla yolcu, 11 kargo havayolu kazandırdık.“

Las Vegas’ta Routes World için devir teslim gerçekleştirildi. İGA İstanbul Havalimanı CEO’su Kadri Samsunlu, “Ülkemizin büyük potansiyelini dünyaya göstermek için sabırsızlanıyoruz” dedi.

Pandemide verilen başarılı sınavı anlattı

Kadri Samsunlu, Las Vegas’taki Routes etkinliğinde ‘Pandemiden alınan dersler’ başlıklı bir panele de katıldı. Pandemi sürecinden başarıyla çıktıklarını anlatan Samsunlu sektörden katılımcılarla şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye çok dayanıklı bir ülke. Kamu ve özel sektör iyi bir işbirliği yaptı. Hükümet süreci iyi yönetti. THY her yere uçmayı sürdürdü. Ortaklar arasında çok iyi bir uyum yaşandı. Pandemi benzeri bir durumda her ülke kendi kurallarını ayrı ayrı koyunca işler karışıyor. Sektör böyle durumlarda panikle hareket etmemeli. İşin anahtarı uyum içinde çalışma ve tüm sektörün birlikte hareket etmesi. Dünya havacılığında birçok belirsizlik ve iş kaybı yaşandı. Türkiye’de ise çalışanlara iş konusunda koruma sağlandı. Sonuç olarak pandemi sonrası işler açılınca çalışanlarımızı koruduğumuz için biz talebi hemen karşılayabildik.”

Yatırım yaptı rekora uçtu

Dünya havacılığı zor bir dönemden geçerken İGA’nın önemli bir sınav verdiğini dile getiren Samsunlu, şöyle konuştu:

“Avrupa’da havayolu şirketleri grev ve iş bırakmalarla zorlu sınav verirken biz temmuzda günlük 1422 uçuşla rekor kırdık. Krizi fırsata çevirdik, yatırım yaptık. Trendlerimiz gösteriyor ki, 2019 yolcu ve uçuş rakamlarımızı, 2023’e kalmadan yakalayabileceğiz. Dolayısıyla pandemiyi tamamen arkamızda bıraktık.”

‘Turizme çok büyük ölçüde katkı sağlayacak’

THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur Routes World konferansının Türkiye’de yapılacak olmasının önemini şöyle anlattı: “Kısa ve orta vadede geliri artırmak, dünyanın en çok ülkesine uçan bir havayolu olarak rakiplerimize bu network’ü göstermek, transfer ve slot imkanlarını, 3 pistle istedikleri saatte buraya inebileceklerini anlatmak için iyi bir fırsat.”

TGA Genel Müdür Yardımcısı Elif Balcı Fisunoğlu ise Routes World’ün Türkiye’ye gelmesiyle 1 yıl İstanbul’un konuşulacağını, bunun da turizme önemli katkı sağlayacağını belirtti.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir