Dolar ve borsa yatırımcısının gözü Merkez Bankası’nın faiz kararında! İşte piyasanın tahmini

Milliyet.com.tr/ÖZEL Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) piyasaların merakla beklediği faiz kararını bugün açıklıyor. Banka, 5 aydır politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmıştı. Özellikle son aylarda yıllık enflasyonda görülen düşüş dikkat çekmeye başladı. Peki bugünkü toplantı için piyasanın beklentisi ne? Bir faiz indirimi gelir mi? Borsa ve dolar için beklentiler neler?

MASADA FAİZ İNDİRİMİ SEÇENEĞİ GÜÇLÜ MÜ?

Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Ekonomist Hikmet Baydar şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankası’nın bu toplantıda faiz indirimi yapmama ihtimali yüksek. Gelecek ay faiz indirimi yapar diye bekliyoruz. Ancak faiz indirimi yaparsa burada 100-150 baz puan civarında bir indirim olabilir.

Eylül ayı ile beraber yıllık enflasyon yüzde 50’nin altına inecek. Dolayısıyla yüzde 40’lı rakamlarda bir enflasyon varken, Merkez Bankası yüzde 50 politika faizi ile bunun üzerinde kalmak istemeyebilir. 100-150 baz puan faiz indirimi yapabilir. Ancak şimdilik aylık bazda enflasyonun yüzde 2’nin üzerinde olması ve yüzde 3’lere doğru yükselme riskinden dolayı Merkez Bankası’nın sıkı para politikasını sürdürmesi, faizleri kısa vadede düşürmemesi daha mümkün gibi gözüküyor.

YIL SONU ENFLASYON İÇİN TAHMİNLER NE?

Bundan sonraki dönem içerisinde aylık yüzde 2 enflasyon oranı ile karşılaşsak bile bu durumda yıllık enflasyonda yüzde 39.90’lı rakamları görecek. Aylık yüzde 2’nin üzerinde gelen her enflasyon rakamı yüzde 40’ın altına inmeyi engelleyecektir. Merkez Bankası’nın yüzde 38 olan yıl sonu enflasyon hedefinin gerçekleşmesini zayıf ihtimal olarak görüyorum. Yüzde 40-43 aralığında bir enflasyonun gerçekleşmesi ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum.

BU DETAYA DİKKAT: ‘MERKEZ BANKASI HER AN FAİZ İNDİRİMİ YAPABİLİR’

Aylık enflasyonda düşüş olması, yüzde 2’nin altına inmesi Merkez Bankası’nı faiz indirimi konusunda daha fazla motive edebilir. Merkez Bankası önümüzdeki dönem içerisinde enflasyonda aşağı trendin olacağını görünce faiz indirimi konusunda beklemeyecektir. Enflasyon yüzde 50’nin altına indikten sonra Merkez Bankası her an faiz indirimi yapabilir.

OLASI BİR FAİZ İNDİRİMİ BORSAYI NASIL ETKİLER?

Faiz indirimi borsa için olumlu bir gelişmedir. Global ekonomilerde de aynı durum söz konusudur. Küresel çapta Fed’in faiz indirimi beklentileri borsayı yukarıda tutuyorsa bizim için de aynı durum söz konusudur. Ancak burada diğer makro verileri unutmamak lazım. Yatırımcı tüm verileri elden geçiriyor. Borsanın tekrar yukarı dönmesi için makroekonomik verilerde düzelmeyi görmemiz lazım.

BORSADA TEKNİK GÖSTERGELER NE DİYOR?

Borsada hala teknik göstergeler karışık. Özellikle endeksin yukarı yöneldiğini görebilmek için 9941 puan seviyelerin görülmesi lazım. Ancak bu seviyeleri gördükten sonra borsada yukarıyı konuşabiliriz. Yatay seyirde dalgalanan bir piyasa var, trend hareketi söz konusu değil. Önümüzdeki süreçte borsanın 10143 puan seviyelerine kadar çıkma potansiyeli var ancak 10335’te bulunan önemli bir direnç var. Bu direnç kırılmadan endeks daha yukarı gitmez diye düşünüyorum.

‘KAR REALİZASYONUNA KARŞI DİKKATLİ OLUNMALI’

Şunu unutmamak gerekir ki 10335 puan direnci kırılırsa endeks çok sert bir şekilde yukarı yapabilir, 10839 puan seviyesine kadar gidebilir. Şimdilik bu senaryoyu ihtiyatlı görüyorum. Henüz yukarı sinyalleri sağlıklı bir şekilde gelmedi ve borsada işlem hacimleri düştü. Bu durumda yatay seyirde dalgalanma sürecektir. Yatırımcılar gelebilecek kar realizasyonlarına karşı dikkatli olmalı. Ne zaman ki 9941’li seviyelerin üzerine çıkılır ve endeks burada tutunur, o zaman borsada yeniden 10 bin puan seviyelerini konuşmaya başlarız.

‘DOLAR/TL’DE BİR SIKIŞMA VAR’

Dolar/TL’de zaman zaman yukarı denemeleri oluyor ancak aynı gün bile düşük seviyelerden kapanabiliyor. Şu anda bir sıkışma var. Aşağı yönlü göstergelerin hala fazla olması nedeniyle dolar/TL’de çıkışlara ihtiyatlı yaklaşıyorum.

‘AGRESİF YUKARI HAREKET BEKLEMİYORUZ’

Şu an için 34.13 seviyelerinin önemli bir direnç olduğunu düşünüyorum. Gün içerisinde 33.89’lara kadar gelme potansiyeli de var. Şu anda bir trend söz konusu değil ancak aşağı gidebilir sinyalleri var. Uygulanan sıkı para politikası önümüzdeki dönemde dövizin yukarı yönlü gitmesini engelleyici nitelikte olacaktır. Enflasyonda düşüş trendi devam ediyor. Şu an için büyük ihtimalle dolar/TL’de agresif bir yukarı hareketi beklemiyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir