Doğa için daha çok söz alın

Aslıhan Altay Karataş – UNICEF ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın iş birliğiyle düzenlenen Uluslararası Çocuk Forumu’nun 23. oturumu, Azerbaycan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Gürcistan, İtalya, Karadağ, Kırgızistan, KKTC, Kuzey Makedonya, Moldova, Özbekistan, Sırbistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna’dan gelen 20 gencin katılımıyla 20-22 Kasım tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen kapanış programına katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, geleceğin çocuklarla filizlendiğini, çocukları ilgilendiren sorunları çözmek ve onlara adil bir dünya bırakmanın temel sorumluluk olduğunu bildirdi. Erdoğan, “İklim değişikliği, insanlığın yüzleşmek zorunda kaldığı, yüzyılın en büyük küresel sorunudur. Bu hayati kriz, 8 milyar insanı ve tüm canlıları doğrudan etkilerken, ne yazık ki çocuklar orantısız olarak etkileniyorlar. Bu yönüyle, iklim değişikliği, başlı başına bir çocuk hakları meselesine dönüşmüş durumda” dedi.

Sıfır Atık’a takdir

İklim değişikliğinin çevresel ve ekonomik etkilerinden tüm ülkelerin eşit etkilenmediğini, insanların artık iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden kurtulmak için de göç yollarına düştüğünü ifade eden Erdoğan, “Böyle bir tablo karşısında, biz büyüklerin en önemli ödevi, iklim değişikliği ile mücadelede kararlılık göstermek ve çocuklara duyarlı politikalar üretmektir. Türkiye olarak, iklim değişikliği ile mücadelede küresel bir aktörüz. ‘Sıfır atık projemiz’ uluslararası toplumun takdirine mazhar oldu. BM 77. Kurulu esnasında, imzaya açtığımız Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı’nın altındaki imzaların her gün arttığını ifade etmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu gayret, dünyanın tüm çocuklarının müreffeh bir gelecekten eşit ve adil yararlanması içindir” diye konuştu. Herkesin birincil sorumluluğunun tabiatla dengeli bir ilişki kurmak olduğunu vurgulayan Erdoğan, çocuklara şöyle seslendi: “Sizlerden ricam; çevreci kimliğinizi inşa ederken, medeniyetimizde doğaya nasıl muamele edildiğini de araştırmanızdır. O zaman, insan ve tabiat ilişkisi açısından, tarihe üstün bir örneklik bıraktığımızı göreceksiniz. Çevre konuları yalnızca bilimsel bir konu değil, insanın yaratılışa olan tutumunu belirleyen bir medeniyet meselesidir. Lütfen doğa için daha çok söz alın ve projeler üretin. Bizler, çevre konularında sizler adına değil, sizlerle birlikte karar almak istiyoruz. Tüm projelerinizin yürekten destekçisi olacağımı burada ifade etmek istiyorum.”

‘Temsil edilmiyorlar’

UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis ise yaptığı konuşmada, “Çocuk hakları, iklim değişikliğinden ağır bir şekilde etkilenmekte ve elimizdeki veriler bu durumun, hızlı bir şekilde, daha da kötüye gittiğini göstermekte. Buna rağmen gençler, politika oluşturma süreçlerinde yeterince temsil edilmiyorlar. Bu forum bizlere gençlerin ortak bir taleplerinin kapsamlı iklim eylem planlarının geliştirilme süreçlerine dahil edilmek olduğunu gösterdi” dedi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık da İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında hayatını kaybeden Yusuf Meydan’ın ismini Adana Sarıçam’da yapılacak olan Çocuk Evleri sitesine, kızı Ecrin’in ismini de açılacak kütüphaneye vereceklerini bildirdi. 

‘Çocukların becerileri artırılmalı’

Uluslararası Çocuk Forumu Sonuç Bildirgesi’nde “Bölgesel Genç İklim İletişim Ağı’nın kurulması ve desteklenmesi, iklim değişikliğine bağlı olarak kaynakların etkin ve verimli kullanımı konusunda çocuk ve gençlerin bilgilenmesi ve beceri kazanması, iklim değişikliğini ele alma ve buna yanıt vermede değişimin aracıları olarak tanınması, iklim politikası ve eylemini tasarlama ve uygulama süreçlerine dahil edilmesi, COP toplantılarında ulusal delegasyonlara dahil olmaları” gibi öneriler yer aldı.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir