Diyarbakır’da çocuklar deprem felaketini resmediyor


Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin Diyarbakır’da enkaz çalışmaları aralıksız devam ediyor.

‘Asrın felaketi’ olarak nitelendirilen depremden etkilenen çocukların da olumsuz duygulardan uzaklaşmaları için İl Milli Eğitim Bakanlığı’nın psikososyal destek personelleri, çalışma yapıyor.

Destek ekipleri, enkaz çalışmalarının yapıldığı yerlerde görev alıyor.

Çocuklara 2 noktada destek veriliyor

Ekipler psikolojik travma yaşanmasının önüne geçmek için çocuklara hikayeler okuyor, resim çizdirip oyunlar oynatıyor.

İlçede 2 noktada depremden etkilenen çocuklara psikolojik destek sunulduğunu ifade eden Subaşı, şöyle konuştu:

Oyun ve eğlence ile çocukların travmayı atlatması sağlanıyor

10 ilimiz, 1 Mart tarihine kadar tekrar tatil edildi. Diyarbakır olarak biz 2 noktada çocuklarımıza destek sunmaya çalışıyoruz. Psikososyal gruplarımız bu alanda danışman öğretmenlerimiz eşliğinde çocuklarımıza hizmet sunmaya çalışıyor. Diğer grupta da anaokulu öğretmenlerimiz eşliğinde oyun ve eğlence etkinliği çerçevesinde hem okullarımızda hem de çadırlarımızda bulunan çocuklara bu tarzda hizmet sunmaya gayret gösteriyoruz.

Psikolojik eğitimler veriliyor

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde görev yapan rehber öğretmen Gökhan Söylemez, gönüllü olarak yaşanan depremden etkilenen çocuklara psikolojik destek verdiklerini ifade etti.

Depremden sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak harekete geçtiklerini belirten Söylemez, “Geçen hafta toplantılar yapmaya başladık. Daha sonra da tüm çadır kentlerde çadırlarımızı kurup özellikle çocuklarımız için oyun alanları oluşturmaya çalıştık. Öncelikle psikolojik danışmanlar ve okul öncesi öğretmenleri olmak üzere buralara gelip ekip halinde dağıldık. Şu an çocuklara hem oyun oynatıyoruz hem de psikolojik eğitimler veriyoruz.” diye konuştu.

Resmediyorlar

Söylemez, şunları söyledi:

Çocuklarda deprem etkisi şöyle olmaktadır; örneğin, oyun oynarken legoları yüksek katlı yapmaları veya resim çizerken özellikle ev çizmeleri biraz daha depremin etkilerini gösteriyor. Ama bu konuyla ilgili herhangi bir şey sorulmadı. Çocuklar deprem travmasını bir şekilde ifade edemeyince özellikle resim üzerine dökmeye çalışıyorlar. Çocuklar, genelde tek katlı evlerde güvende olduklarını düşündükleri için bir katlı evler çizmeye çalışıyorlar. Şu an daha psikolojik ilk yardımlarda özellikle çocuklara herhangi bir şekilde depreme dair neler hissettiklerini sormuyoruz. Çünkü çocuklar kendilerini ifade etmek istedikleri zaman biz onların yanındayız. Şu an özellikle rutinlerine dönmeleri ve kendilerini rahat hissetmeleri için çalışıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir