‘Dijital Türkiye’ye yol haritası

Vodafone, Cumhuriyet’in 100. yılında Türkiye’nin dijitalleşme performansını inceleyen bir araştırmaya imza attı. Vodafone’un Politika Analiz Laboratuvarı (PAL) işbirliğiyle hazırlanan ‘Dijital Türkiye 2030 Raporu’nda Türkiye’nin dijital dönüşümdeki durumu ve olası ekonomik etkiler gelişmiş ülkelerle karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Raporda öne çıkan saptamalara göre:

– Avrupa Birliği (AB) seviyesine ulaşılması için temel seviyede dijital beceriye sahip nüfus oranı yüzde 80’e yükseltilmeli.

– Şirketlerin dijitalleşme endeksinin 1 puan artması GSYİH’de 26 milyar dolarlık artış getirecek.

– Türkiye’de fiber uzunluğu 2 milyon km’ye çıkarsa Türkiye GSYİH’sine her yıl 19 milyar dolarlık katkı sağlanabilecek.

Toplantıda konuşan Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, dijitalleşmenin ekonomik ve sosyal gelişimin temeli olduğunu söyleyerek şunları dile getirdi:

“‘Dijital Türkiye 2030 Raporu’nda ülkemizin dijital dönüşüm sürecinin en önemli 3 unsuru olan toplum, şirketler ve devleti mercek altına aldık. Bu unsurların olmazsa olmaz bileşeni ve önkoşulu durumundaki altyapıyı da dördüncü eksen olarak inceledik. 2030 yılı, sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla temsil edilen küresel kalkınma işbirliğinin hedef tarihi. AB başta olmak üzere çoğu gelişmiş ülkenin dijital stratejilerinin hedef yılı da 2030.”

Uzun vadeli planlar

Eski nesil mobil teknolojilerin uygun bir plan dahilinde yeni teknolojiye dönüşümünün sağlanması ve kaynakların yeni nesil mobil teknolojilere yönlendirilmesinin yatırımlar için önemine vurgu yapan Aksoy şunları kaydetti:

“3G’nin yeni teknolojilere geçiş yapılarak güncellenmesi, gelişmiş ülkelerde yaygınlaşan bir yaklaşım. Avrupa’da pek çok hizmet sağlayıcı, eskiyen teknolojiler için yatırımları durdurup tahsis edilmiş spektrumu 4G ve 5G’de kullanmaya veya bu doğrultuda planlama yapmaya başladı. Önümüzdeki dönemde mevcut 4.5G altyapısının daha etkin kullanılması için atılacak adımlar kısa vadede mobil bağlantı kalitesini artırabilir. Bunun yanı sıra frekans tahsisi başta olmak üzere spektrumun etkin kullanımını amaçlayan düzenlemelerin yapılması hem mobil şebekelerin performansını artıracak hem de yatırımların verimliliğini sağlayacak. Yeni nesil teknolojilere geçişi de kapsayan spektrum kullanımı yol haritasının kamuoyu ile paylaşılması, 5G dahil sektörde uzun vadeli yatırımların planlanmasında kılavuz görevi görebilir.”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de toplantıda dijitalleşmede altyapının önemine vurgu yaptı.

‘700 MHz’lik frekans interneti rahatlatır’

5G teknolojisine geçişin dijitalleşme için önemine değinen ve Türkiye’nin 5G’ye geçişi için takvimin açıklanması gerektiğini dile getiren Aksoy, bu ihaleden önce ise boş durumdaki 700 MHz’lik frekansın sektöre tahsis edilmesinin internet kapasitesini artıracağını ve trafiği de rahatlatacağını söyledi. 11 ili vuran ve Türkiye’yi yasa boğan deprem sonrasında, olağanüstü hal döneminde, bu frekansın sektöre açıldığını ve burada yaşanan verimlilik artışını gördüklerini dile getiren Aksoy, yeni teknolojilere geçişin enerjide de önemli tasarruf sağlayacağını kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir