DİAYDER davasında dernek başkanı Ekrem Baran tahliye edildi

Damla GÜLER / milliyet.com.tr Terör örgütü PKK ile iltisaklı olduğu belirtilen Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanlarının da aralarında bulunduğu 23 sanığın yargılanmasına devam edildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün devam eden duruşmaya tutuklu sanık Ekrem Baran ile bazı tutuksuz sanıklar katıldı.

Duruşmada söz verilen sanık Ekrem Baran, tahliyesini talep etti. Duruşma savcısı da Ekrem Baran’ın tahliye edilmesini talep etti. Alınan talebin ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti tutuklu sanık Ekrem Baran’ın savunmasının alınmış olması, tutuklu kaldığı süre, delillerin toplanmış olması, delil karartma şüphesinin bulunmaması, sanığın kendisi ve ailesinin sağlık durumu ve tutuklamanın tedbir olması gerekçesiyle tahliyesine karar verdi. Yurtdışı çıkış yasağı uygulanan Baran’ın her hafta karakola imza atmasına karar verildi.

İDDİANAME

Davanın iddianamesinde Şirinevler’de faaliyet gösteren DİAYDER isimli derneğin, terör örgütü PKK/KCK’nın hedefleri doğrultusunda kurularak, faaliyet yürüttüğü, denetimsiz mescitlerde siyasi içerikli vaaz ve hutbe verildiği konusunda somut deliller elde edildiği belirtiliyor. Örgütün sözde ‘Azınlıklar ve İnanç Grupları Komitesinin’, diyanet harici alternatif bir dini yapılanmaya gidilmesi planının, DİAYDER’in ‘mele’ olarak adlandırılan gayri resmi din adamlarıyla hayata geçirilmeye çalışıldığı anlatılıyor. DİAYDER başkanı Ekrem Baran’ın da aralarında olduğu 23 sanık hakkında ‘Silahlı terör örgütüne üye olmak, bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçlarından 3,5’er yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları isteniyor. DİAYDER referansıyla İBB’ye örgütle irtibatlı kişilerin işe alındığına ilişkin iddialarla ilgili olarak da İçişleri Bakanlığı soruşturma başlatmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir