Depremzede kadın girişimciler için ‘İyi İşler’

Projenin ilk yılından itibaren 119 kadın girişimci eğitimlerini tamamlayarak “İyi İşler”den mezun oldu. Bu yıl kapılarını deprem bölgesindeki kadın girişimcilere de açan proje için başvurular 4 Ekim tarihine kadar KAGİDER’in web sitesi üzerinden yapılabilecek.

“İyi İşler” projesi ile tekstil, hazır giyim, ayakkabı, çanta ve aksesuar sektörlerinde çalışan kadın girişimcilerin ve tedarikçilerin sürdürülebilir iş modelleri ile işletme kapasitelerini artırmaları amaçlanıyor. Her yıl ortalama 30 başvuru kabul edilen projede bu yıl deprem bölgesinden on kadın girişimci veya kooperatif doğrudan “İyi İşler”e dahil olabilecek.

Projeye katılan kadın girişimcilere iletişim, stratejik planlama, büyüme ve yeni yatırımlar için finans kaynakları, sözleşme ve iş hukuku, borçlar ve vergi hukuku gibi 21 farklı konuda dokuz haftalık kapsamlı bir eğitim sunularak güçlenmeleri sağlanıyor. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kadın girişimciler, “İyi İşler” sertifikalarını almaya hak kazanıyor.

Kız kardeşlik bağı deprem bölgesinde

Kadın girişimcilerin farklı alanlarda gelişmesi ve rekabette farklılaşarak pazara erişimlerine destek olunan İyi İşler projesinden mezun olan kadın girişimciler Boyner Grupun online kanallarından da faydalanıyor. İyi İşler girişimcileri Boyner Grupun müşterisine ulaşıyor, pazara erişim ve tanıtım faaliyetlerinden de yararlanabiliyor.

Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesinin en önemli koşullarından birinin kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanabilmesi olduğuna vurgu yapan Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, “Şu ana kadar 119 mezun verdiğimiz İyi İşler projemizde yarattığımız etki çok daha geniş. Mesela, mezun olan girişimcilerimizin kadın istihdam oranı yüzde 66 ile Türkiye ortalamasının oldukça üstünde. İyi İşler’i sadece bir eğitim programı olarak görmüyoruz. Burada geliştirdiğimiz uzun soluklu ilişki müthiş bir dayanışma ortamı yarattı, tam anlamıyla bir kız kardeşlik bağı oluşturduk. Bu yıl deprem bölgesinden kadın girişimcilerin programa katılması projeyi daha da anlamlı kılacak. Aramızdaki bu güçlü bağ, deprem bölgesindeki kadın girişimcilerin işlerini iyileştirmekle kalmayacak, bölgedeki kadınların da kalkınmasına destek olacak” dedi. KAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu da “İyi İşler” programının kadın girişimciler için çok önemli bir fırsat olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ön elemesiz kontenjan

“İyi İşler programı bugüne kadar Türkiye’nin farklı şehirlerinden 119 kadının işlerini büyütmelerine destek oldu. Kadın girişimciler aldıkları eğitim ve mentörlük desteği sayesinde önlerindeki birçok engeli aşmanın yollarını öğrendi. Programdan mezun olan girişimcilerin başarıları aynı zamanda işe yeni başlayan kadınlara da ilham oldu. Bu sene depremden etkilenen illerimizdeki kadın girişimcilerin de bu programdan yararlanmasını arzu ettik ve onlar için ön elemesiz bir kontenjan açtık. Gıda ve teknoloji sektörleri dışında çalışan ve en az iki yıldır faaliyette olan on kadın girişimci ya da kooperatif programa doğrudan dahil olabilecek. Böylece yeni pazarlara erişmenin yanı sıra alacakları eğitimlerle rekabette fark yaratacaklar. Bu kriterleri sağlayan kadın girişimci ya da kooperatiflere programa başvurmaları için çağrıda bulunuyorum: Gelin işinizi hep birlikte büyütelim.”

“Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Eşitlik”

Erkeklerin aktif katılımıyla toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını amaçlayan Türkiye’deki ilk, dünyadaki sayılı sivil toplum kuruluşlarından biri olan YANINDAYIZ Derneği’nin bu yıl dördüncü kez düzenleyeceği #kadınerkekeşittirnokta Konferansı, 11 Ekim 2023 tarihinde İş Kuleleri Salonu’nda gerçekleşecek.

YANINDAYIZ Derneği tarafından 2019 yılından bu yana düzenlenen #kadınerkekeşittirnokta Konferansı’nın ana teması Cumhuriyet’in 100’üncü yılında “Yaşasın Cumhuriyet, Yaşasın Eşitlik” olarak belirlendi. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin dünyada ve Türkiye’de nasıl uygulanabildiğinin örneklerle gösterileceği konferansta, ilham verici oturumlar ve konuşmacılar yer alacak. #kadınerkekeşittirnokta Konferansı ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin sadece kadın meselesi olmadığını, erkeklere de bir o kadar iş düştüğünü hatırlatmak istediklerini belirten YANINDAYIZ Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Selen Okay Akçalı; “Konferansta Cumhuriyet’in 100’üncü yılında kadının dününe ve bugününe bakacak, değişen erkeklik hallerini konuşacağız. Cumhuriyet döneminin 100 yılını sanatçı gözüyle dinleyecek, geleceğimizi şekillendirecek gençleri sahneye davet edeceğiz” dedi.

Eşitsizliğe çözümler aranacak

İş insanları ve fikir önderlerinin bir araya geleceği konferansta bu yıl “Değişen Hayat Değişen Erkek (Lik)”, “Cumhuriyet Bir Kadın Devrimidir”, “Yüzleşmeler”, “Kadın Voleybol Ülkesi Türkiye’de Bir Başarı Hikayesi”, “Sanatçının Yüzyılı” ve “İkinci Yüzyılda Gençlik Perspektifinden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” konu başlıklı oturumlar yer alacak. Konferansta iş, sanat ve spor dünyasından şu isimler yer alacak:

Azerbaycan Kadın Milli Takımı Antrenörü ve Galatasaray Spor Kulübü Derneği Üyesi Ataman Güneyli, Araştırmacı, Ekonomist Can Selçuki, Eczacıbaşı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Mey|Diageo Türkiye Genel Müdürü Levent İhsan Kömür, Gazeteci, Yazar Meral Tamer, Nazan Moroğlu LL.M, QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, Sosyal Antropolog-Yazar Prof Dr. Tayfun Atay.

HAZIRLAYAN: PINAR AKTAŞ [email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir