Yunus Sezer’in açıklamalarından satır başları şöyle; Bölgede sık sık artçı depremler olmakta. Burada hazır kuvvet olarak arama kurtarma personellerimizi tutuyoruz. Depremin ilk gününden itibaren konteyner kentlerin altyapı çalışmaları başlandı. 17 bin 787 konteyner bölgede yerleştirildi. Burada depremzedelerimizi misafir etmeye başladık. Büyük bir tahliye çalışmasını depremin ilk gününden itibaren yürüttük. 935 bin 722 depremzedemizi diğer illerimize tahliyesini gerçekleştirdik. 273 bin depremzedemiz bizim deprem bölgesi dışındaki illerimizde bizim misafirimiz olarak devam ediyorlar.
AĞIR HASARLI BİNALARA GİRİLMEMELİ UYARISI
Bölgede bir taraftan enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor bir taraftan çadırkentler kuruluyor. Aktif olarak ihtiyacımız olan gıda malzemeleri noktasında tekrar bunu dile getirmek istiyoruz. Artçı sarsıntılar devam ediyor. Bölgede bizim yıkık, yıkılacak ve ağır hasarlı binalarımız var. Özellikle ağır hasarlı binalarda vatandaşlarımızın buralara girmemeleri konusunda uyarılarımız devam ediyor. Artçı sarsıntılarımız hem bölgede hem bölge dışında devam edeceğini düşünüyoruz.
AFAD DEPREM RİSK AZALTMA MÜDÜRÜ ORHAN TATAR
Az önce sayın başkanımızın ifade ettiği gibi artçılar yüksek seviyeye geldi. Yaklaşık 16 bin artçı sarsıntı meydana geldi. Artçı sarsıntıların son 10 gün içerisinde sayısında bir miktar düşme olmakla birlikte hissedilebilir ölçüde birtakım artçı sarsıntıların geldiğini biliyoruz. Önümüzdeki gün ve haftalarda artçı sarsıntılar devam edecektir. Hissedilir boyutta artçı sarsıntılar nedeniyle vatandaşlarımızın dikkatli olmasında büyük yarar var. Hasarlı binalardan uzak durulması büyük önem taşıyor. 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede 100 km yarıçap içerisindeki Anadolu’nun değişik bölgelerinde bulunan faylarında kısmen etkilendiğini görüyoruz. Şu ana kadar yılbaşından bu yana gelen toplam deprem sayısı 22 bin civarında.