Deprem bölgesine ‘cazibeli’ destek

Mithat Yurdakul / ANKARA – Deprem bölgelerinde sanayinin yeniden ayağa kalkması için, Cazibe Merkezleri Programı, deprem yaşanan illeri içine alacak şekilde genişletildi. Buna göre, deprem bölgesindeki yatırımlar vergi ve enerji desteklerinden yararlanırken, yetişmiş işgücünün korunması için de prim desteği verilecek. Bölgedeki yeni yatırımların yanı sıra süren yatırımlar da desteklerden yararlanacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, depremden etkilenen iller, Cazibe Merkezleri Programı’na alındı. Karar uyarınca, afet bölgesi ilan edilen Adıyaman, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Sivas’ın hasar gören ilçelerinde gerçekleştirilecek asgari 1 milyon 500 bin liralık yatırımlar, 6. Bölge teşviklerinden faydalanabilecek.

Geniş kapsamlı

Desteklerden, teşvik süresi devam eden yatırımlarının yanı sıra yeni yatırımlar yararlanacak. Ancak, karar kapsamındaki desteklerden yararlanan yatırım harcamaları, diğer devlet desteklerinden faydalanamayacak. Kamudan sübvansiyonlu kredi desteği alanlar ise düzenlemeden yararlanabilecek. Proje bazında yapılacak başvurular, komite tarafından değerlendirildikten sonra teşvik belgeleri alınacak.

Vergi, enerji, işgücü

Az gelişmiş bölgelerde yatırım ortamının canlandırılarak üretim, istihdam ve ihracatın artırılması ve bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasını amaçlayan teşviklerle, organize sanayi bölgeleri dışında 10 yıl boyunca sigorta primi işveren ve işçi hissesinin yanı sıra, yatırım yeri tahsisi yapılacak. 1 milyon 800 bin liraya kadar TL kredilerinde 7 puan, döviz kredilerinde 2 puan faiz indirimi yapılacak. Teşvikler kapsamında işletmelerin enerji giderlerinin yüzde 30’u desteklenecek, makine ve teçhizat alımlarında KDV istisnası, ithal makine için gümrük vergisi muafiyeti, kurumlar vergisinde indirim yapılacak. Kurumlar vergisi, yatırıma katkı oranına göre yüzde 90’a kadar indirimli olarak uygulanacak.

Yeniden inşa süreci

Depremden hasar gören yatırımların yeniden kurulması için de teşviklerden yararlanılabilecek. Bölgedeki imalat sanayi yatırımlarına inşaat gideri için KDV iadesi sağlanacak; bina inşaat, yapı kullanma izni, parselasyon harçları istisna kapsamında olacak. Düzenleme kapsamında inşa edilecek binalar 5 yıl süreyle bina vergisinden, teşvik süresi sonuna kadar ise arazi vergisi muafiyetinden yararlanacak. Hasar gören işletmelerin ayağa kaldırılması için yapılacak yatırımlarda sigorta primi işveren hissesi desteği ile sigorta primi desteğinin hesaplanmasında dikkate alınacak işçi sayısında, hasar seviyeleri dikkate alınacak. Buna göre tamamen yıkılan veya    yıkılmasına karar verilen tesislerdeki istihdamın tamamı ilave istihdam olarak kabul edilecek.

Ağır hasarlı tesislerde yüzde 75 ilave istihdam, orta hasarlı tesislerde yüzde 50 ilave istihdam, az hasarlı tesislerde ise yüzde 25 ilave istihdam olarak kabul onaylanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir